Als je op zoek bent naar een camera om je huis of eigendommen in de gaten te houden wordt je overspoeld met mogelijkheden. Loop een gemiddelde winkel binnen of bezoek een willekeurige webshop en je ziet tientallen camera’s. Er is veel te kiezen, misschien wel iets teveel zelfs. Om je op weg te helpen, leggen we je in dit artikel uit welke soort camera’s er zijn en waar je op moet letten als je er zelf eentje wil kopen.

Wat zijn dat, slimme camera’s?

Bewakingscamera’s bestaan al jaren, maar zonder een bewaker heb je niet zoveel aan een camera. Natuurlijk schrikken zichtbare camera’s af en heb je beelden als er iets gebeurt is. Maar als er wordt ingebroken? Dan wil je dat er alarm wordt geslagen! Gelukkig is daar nu een oplossing voor in de vorm van slimme camera’s die je waarschuwen bij onraad. Een stuk veiliger én betaalbaar, je koopt ze al vanaf +/- € 100,-.

De slimme camera’s werken over het algemeen als volgt: in de camera zit een chip die de beelden analyseert. De camera kan zo bewegingen herkennen en afhankelijk van jouw wensen een bepaalde actie ondernemen. De uitgebreidere camera’s kunnen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld mensen, dieren en auto’s. Je kan dan instellen dat als de camera een mens ziet dat je dan een melding krijgt. Bijvoorbeeld op de app op je telefoon. Zo kan je actie ondernemen, bijvoorbeeld door de politie te bellen. En in een slim huis kan je dan bijvoorbeeld ook automatisch alle lampen in en om het huis aanzetten, een alarm laten loeien en de gordijnen openen.

Het voordeel van een slimme camera is wel duidelijk, maar als je op zoek bent naar een camera, waar moet je dan op letten? We hebben de vier zaken waar je rekening mee moet houden uitgewerkt!

De mogelijkheden: camerabeelden bewaren

De eerste keuze die je hebt is de manier waarop de camerabeelden bewaard worden. Je hebt de keuze uit twee opties, in de cloud en lokaal.

Cloudopslag

Bij camera’s met cloudopslag, zoals de Arlo serie van Netgear, Google Nest Cam en de Logitech Circle 2, worden de camerabeelden opgeslagen op de servers van de fabrikant. Daar zitten een aantal voor- en nadelen aan. Het grootste voordeel is het gemak, bij deze camera’s hoef je weinig in te stellen. Het is bijna plug-and-play. Bovendien kan je eenvoudig overal bij je camerabeelden, zolang je een internetverbinding hebt. Er zitten ook nadelen aan cloudopslag. Jouw camerabeelden staan op andermans server, je hebt er dus geen echte controle over. Bovendien moet je voor opslag – meer dan een week – betalen. De kosten lopen uiteen van een paar euro tot een paar tientjes per maand.

 

Lokaal bewaren

Het alternatief voor de cloud is lokale opslag. De beelden worden opgeslagen op een geheugenkaartje in de camera, een USB-stick in het basisstation, op een NVR (netwerk video-recorder) of NAS (netwerkhardeschijf). Uiteraard kleven hier ook weer voor- en nadelen aan. Het voordeel van lokale opslag is dat je geen abonnement hoeft af te sluiten om de camerabeelden langer te bewaren. Over langere periode bekeken is lokale opslag goedkoper. Ook heb je zelf de controle over de beelden. Het bekijken van beelden is gelukkig in de meeste gevallen net zo eenvoudig als met cloudopslag. Alleen als je kiest voor een NVR of NAS is het meer werk. Een nadeel van lokale opslag is dat de beelden niet automatisch worden geback-upt. Als het geheugenkaartje beschadigd raakt ben je de beelden kwijt.

Soorten camera’s

De volgende keuze is het model camera. Die keuze hangt af van waar je de camera wilt plaatsen: binnen of buiten. Logischerwijs kan een buitencamera tegen vochtigheid en grote temperatuurverschillen en zijn ze vaak robuuster zodat ze tegen een stootje kunnen. Een binnencamera is niet waterdicht. Het spreekt voor zich dat je een binnencamera niet buiten moet plaatsen, ook niet onder een afdakje. Ook al dringt er geen water binnen in de camera, de luchtvochtigheid sloopt de camera op den duur wel.

Als je de keuze hebt gemaakt voor een binnen- of buitencamera komt de volgende keuze. Waar plaats je de camera en wat moet de camera in de gaten houden? Je kan kiezen uit verschillende mogelijkheden:

Dome camera’s

D-Link Dome camera DCS_4602EV

D-Link Dome camera

Het bekende bolletje, je ziet ze vaak aan gevels hangen, onder daken of aan een paal. Deze camera’s hangen over het algemeen hoog en kunnen daardoor een groot gebied in de gaten houden. Ook kunnen ze vaak draaien, waardoor je een groot gebied in de gaten kunt houden. Draaibare camera’s worden aangeduid met de afkorting PTZ (Pan, Tilt, Zoom), meer daarover lees je hieronder bij Extra’s. Deze modellen moeten aan een muur of op een plafond gemonteerd worden. Wil je dit type camera plaatsen dan moet je boren en kabels trekken.

Bullet camera’s

Betekent letterlijk: kogel. Deze camera’s hebben een langwerpige behuizing, meestal van metaal. Ze zijn bedoeld om een specifiek gebied in de gaten te houden. Deze camera’s kunnen over het algemeen niet bewegen. Ook deze camera’s moeten aan een muur of op een plafond gemonteerd worden. Boren en kabels trekken is vaak een vereiste.

D-Link Bullet cam DCS4703E

D-Link Bullet Cam

Standalone

Netatmo Welcome binnencamera

Netatmo Welcome

Bij gebrek aan een betere naam, de op zichzelf staande camera’s. Deze camera’s hebben een voetje en kan je vrij in huis plaatsen waar je maar een vlakke ondergrond hebt. Je hoeft ze niet vast te schroeven. Maar er worden vrijwel altijd montagematerialen meegeleverd zodat je ze aan de muur of op het plafond kan monteren. Alle bekende camera’s voor binnen vallen in deze categorie, de Nest Cam, Logitech Circle 2, Netatmo Welcome, Netgear Arlo etc. etc.

Als je een camera in je interieur wilt plaatsen ben je bij de standalone camera’s aan het goede adres. Ze zijn vaak ontworpen om echt in een interieur geplaatst te worden, zonder al te veel op te vallen.

 

Stroomvoorziening

Een camera heeft stroom nodig. Die stroom kan op verschillende manieren geleverd worden. Als je op zoek bent naar een camera is het heel belangrijk hier goed over na te denken. Zonder stroom werkt de camera niet en je wilt ook niet dat er van die lelijke snoeren zichtbaar zijn, toch?

Bij de standalone camera’s is het eenvoudig: daar zit een adapter bij die je in het stopcontact steekt en een klein stekkertje voor in de camera. Binnenshuis heb je vaak wel een stopcontact in de buurt. Buiten is het wat lastiger. Maar ook daar is aan gedacht. Netgear heeft bijvoorbeeld de Arlo Pro, daar zit een accu in die je eenvoudig kunt wisselen. Helemaal makkelijk is de Ring Stickup Cam, daar zit een zonnepaneeltje bij. Zo heb je volledige vrijheid.

 

Ring Stickup Cam Zonnepaneel

Zonnepaneel voor Ring Stickup Cam

De bullet en dome camera’s (en sommige standalone modellen) kunnen daarnaast vaak via POE gevoed worden. POE staat voor Power Over Ethernet, dat is een manier om stroom via de netwerkkabel te sturen. Zo hoeft er nog maar 1 kabeltje in de camera gestoken te worden. Met name handig bij buitencamera’s, dan hoef je maar een klein gaatje in de muur te boren. Hiervoor moet je wel de juiste voorbereidingen treffen, zo heb je speciale netwerkapparatuur nodig en moeten er natuurlijk wel kabels getrokken worden naar de camera’s.

Aansluiten via wifi of kabel?

Naast stroom heeft een slimme camera ook een netwerk of internetverbinding nodig. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden, via het wifi-netwerk of met een kabel.

Wifi

Wifi is over het algemeen het makkelijkst omdat je geen kabels hoeft te trekken. Maar er kleven wel wat nadelen aan een wifi-camera. Het wifi signaal is gevoelig voor storingen, zo is bijvoorbeeld de magnetron een stoorzender maar ook sommige garagedeuropeners en bluetooth apparaten storen het netwerk. Je loopt dus het risico dat je de verbinding met de camera verliest. Als de camera de beelden op een SD-kaartje opslaat is dat geen probleem. Maar als je een cloud camera koopt heb je zonder wifi-signaal geen camerabeelden. Het is ook mogelijk om het signaal te storen met een ‘jammer’, die drukt het signaal weg waardoor je niks meer ziet.

Kabel

Wat ons betreft de enige goede manier om een camera aan te sluiten: met een netwerkkabel. De verbinding is stabiel en snel en het signaal kan bijna niet verstoord worden. Maar een kabel trekken is lang niet altijd mogelijk, soms kom je gewoon niet uit. Je kan dan wel een tussenoplossing gebruiken, een zogenoemde powerline adapter. Deze adapter kan netwerksignalen over het stopcontact verzenden. Aan de ene kant verbind je de adapter met de router met een netwerkkabeltje en je steekt hem in het stopcontact. Aan de andere kant steek je hem ook in stopcontact en verbind je de netwerkkabel met de camera. Zo heb je een stabiele verbinding zonder dat je een kabel moet trekken.

Tips!

We hebben nog een paar tips voor je als je op zoek bent naar een camera:

Nachtzicht

Wil je de beelden van camera ook ’s nachts kunnen bekijken? Let er dan op dat je een camera kiest die IR-leds heeft of bij weinig licht functioneert. IR staat voor infrarood, vaak zitten er rondom de lens van de camera’s leds die ’s nachts aanstaan. Hierdoor kan de camera in het donker veel beter zien. De luxere modellen camera’s zijn veel gevoeliger voor licht en kunnen ook met een heel klein beetje omgevingslicht (van bijvoorbeeld een tuinlamp of lantaarnpaal) nog heldere beelden opnemen, zonder IR-leds zelfs.

Een alternatief is de Netatmo Presence of Ring Floodlight Cam. Deze zijn uitgerust met een sterke lamp die aangaat zodra het donker is én er beweging wordt gedetecteerd. We hebben de Netatmo Presence momenteel in gebruik, daar publiceren we binnenkort een uitgebreide review over.

Netatmo Presence

Netatmo Presence

Pan-Tilt-Zoom

Wil je met een camera een groot gebied in de gaten houden? Dan zou je een PTZ-camera kunnen overwegen. Dit zijn gemotoriseerde dome-camera’s, die kunnen draaien en inzoomen. Je kan ze met de app besturen, zo kan je een specifiek gebied bekijken. Ook kan je ze laten patrouilleren, ze draaien dan automatische een rondje langs het hele gebied.

Deurbel

Wil je je huis in de gaten houden en zicht hebben op wie er bij je aan de deur staat? Dan is een deurbel camera een goede keuze. Deze camera vervangt je deurbel, er zit een microfoon en een speaker in waardoor je via je tablet of smartphone kan praten met de mensen voor je deur. Handig als je er niet bent of als je op zolder of achter in de tuin bent en de bel niet meer hoort.

Ring Pro

Ring Pro

Meer weten?

We hebben een aantal camera’s ter review. In de komende periode publiceren we de eerste tests van slimme camera’s. Zo zijn we onder andere de Nest Cam IQ, Netatmo Presence, Netgear Arlo en het Cleverloop systeem aan het testen.

Je kan natuurlijk ook even de Top 10 beste camera’s op bol.com checken. Of Coolblue’s keuze: IP-camera’s.

Delen via...

Reageren niet mogelijk.