Als je graag muziek luistert in huis dan kan je er bijna niet meer omheen: streaming. Mede dankzij SONOS en natuurlijk Spotify is streamen aan een enorme opmars bezig. Elke zichzelf respecterende winkel heeft een flink aanbod in de schappen staan. Alle grote elektronicamerken bieden inmiddels streaming muzieksystemen aan. Maar als je je nog nooit in streaming hebt verdiept, waar begin je dan? In dit artikel helpen we je op weg, we behandelen de verschillende mogelijkheden die je hebt en waar je rekening mee moeten houden bij de aanschaf.

Streaming of multiroom

Voor we ingaan op de mogelijkheden moeten we eerst even twee belangrijke termen toelichten: multiroom en streaming.

Multiroom

Multiroom betekent meerdere ruimtes: met een mulitroom-systeem kan je je favoriete muziek in meerdere kamers afspelen. Tegelijkertijd dezelfde muziek in alle ruimtes of onafhankelijk van elkaar, internetradio in de keuken, Spotify in de badkamer en je eigen digitale muziek in de woonkamer. Alle bekende grote merken bieden multiroom mogelijkheden: SONOS, HEOS, Bluesound en Harman/Kardon.

Streaming

Streaming (Engels voor vloeien) staat voor het via een netwerk verspreiden van media, in dit geval muziek. Streamen kan op twee manieren, via het internet en via je thuisnetwerk. De bekendste internetstreamingdienst is natuurlijk Spotify. Maar er zijn talloze andere aanbieders, daar komen we zo op terug. Streamen via je thuisnetwerk is ook mogelijk, dan speel je je eigen (gedigitaliseerde muziek) af. Deze muziek staat op je PC of NAS, hoe dat werkt lees je verderop in dit artikel.

De keuze: speakers, soundbar of streamer?

Vroeger had je weinig keus als je muziek wilde luisteren. Je kon kiezen uit een draagbare radio met ingebouwde speaker of een systeem met een versterker, een bron (cd-speler bijvoorbeeld), twee luidsprekers en wat kabels om alles aan te sluiten.  Met een streamingsysteem is dat niet meer nodig. Je hebt verschillende opties om streaming muziek af te spelen. Er zijn o.a. speakers, soundbars, versterkers en streamers. De keuze hangt af van hoe je muziek wilt kunnen luisteren én waar je wilt luisteren.

Speakers

Streaming speakers zijn, oneerbiedig gezegd, de vervangers van de draagbare radio. Alles zit namelijk in de speaker ingebouwd. Je hoeft alleen nog maar de stekker in het stopcontact te steken. Scheelt een hoop kastjes en moeilijkheden met aansluiten en plaatsing natuurlijk. Er is keuze genoeg, van kleine compacte luidsprekers als de SONOS One en de HEOS 1 tot grote modellen als de SONOS Play 5, HEOS 7 en Bluesound Pulse.

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om muziek in huis te luisteren? Dan is een streaming speaker een goede keuze. Wil je muziek als achtergrond in een kleine ruimte, bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer, kies dan voor een compacte speaker. Wil je echt muziek luisteren kies dan voor twee luidsprekers, dan kan je in stereo luisteren en komt muziek veel beter tot zijn recht.

Soundbar

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, uit zo’n mooie platte TV komt meestal een heel plat geluid. Ben je vooral op zoek naar een beter geluid voor je TV dan is een soundbar de beste keuze. De soundbar sluit je met een kabeltje op TV aan waardoor je TV geluid een heel stuk beter klinkt. Natuurlijk kan je ook gewoon muziek streamen naar je soundbar. Sommige merken bieden daarnaast de optie om uit te breiden naar een surroundopstelling met twee achterluidsprekers en subwoofer. O.a. SONOS, HEOS en sinds kort Bluesound ondersteunen dat. Zo heb je in een handomdraai een thuisbioscoop gemaakt van je woonkamer.

Bluesound Pulse Soundbar

Bluesound Pulse Soundbar

Streamer

Heb je al een mooie installatie staan en wil je muziek kunnen streamen dan kan je een streamer kopen. Een streamer is het best te vergelijken met een CD-speler, alleen speelt ie geen schijfjes af maar streams. Je sluit de streamer aan op je bestaande installatie en je kan draadloos muziek streamen. Streamers zijn er in heel veel uitvoeringen, van betaalbare bekende merken als SONOS en HEOS tot echte high end audio merken die zo duizenden euro’s kosten. Kies je voor geluidskwaliteit dan kan je niet om een streamer heen. Uitzonderingen daargelaten klinken streamers op een mooie installatie veel beter dan losse speakers of een soundbar. Er hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan.

Sonos Connect

Sonos Connect

Versterker

Als je nog mooie luidsprekers hebt of luidsprekers in wilt bouwen, bijvoorbeeld in het plafond, dan is een streaming versterker de juiste keuze. Dit is een streamer met ingebouwde versterker waar je je eigen luidsprekers op aansluit. Alle bekende merken maken streaming versterkers.

Heos Amp

Heos Amp

Bedieningsmogelijkheden

Je bedient het streamingsysteem met een app, via je smartphone of tablet. SONOS en Bluesound hebben daarnaast ook een programma voor je PC of laptop. Met de app kan je alles bedienen: muziek afspelen, volume aanpassen, internetradio kiezen, kamers selecteren etc.. Op de meeste speakers zitten ook knoppen waarmee je het volume kunt regelen en dempen.

Bluesound App

Bluesound App

De volgende stap is stembediening, je kan de speaker dan commando’s geven door ertegen te praten. SONOS heeft daarvoor de SONOS One gelanceerd, die kan je vermoedelijk later in 2018 met stem bedienen. De andere merken zullen vermoedelijk snel volgen.

Streamingdiensten

Het grote voordeel van streaming muziek is dat je geen muziek meer hoeft te kopen. Je abonneert je op een streamingdienst en je hebt onbeperkt toegang tot de muziek. Een abonnement kost tussen de € 10 en € 25 per maand, afhankelijk van de geluidskwaliteit en het aantal luisteraars. Standaard kan je maar één muziekstream afspelen, wil je meerdere streams (dus verschillende nummers) tegelijkertijd op verschillende speakers spelen dan moet je een duurder abonnement afsluiten. Uiteraard moet je ook voor een hogere geluidskwaliteit meer betalen. Binnenkort publiceren we een artikel over de verschillende streamingdiensten, wat ze bieden en hoeveel ze kosten.

Kort samengevat: op dit moment is Spotify de bekendste aanbieder, ze hebben een heel groot aanbod en worden door alle fabrikanten ondersteund. Wil je een betere geluidskwaliteit dan is Tidal de beste keuze, zij hebben ook een heel groot aanbod en worden door bijna iedereen ondersteund. Apple Music heeft een groot aanbod maar wordt op dit moment alleen nog door SONOS ondersteund.

Streamingdiensten HEOS

Streamingdiensten HEOS

Je muziek opslaan of NAS of USB

Als je zoals ons al een flinke muziekcollectie, honderden albums, hebt dan is een NAS de perfecte toevoeging aan je streaming systeem. Een NAS is een aan het thuisnetwerk gekoppelde harde schijf, een soort server voor thuis dus. Op de NAS kan je je digitale muziek opslaan en via het streamingsysteem overal in huis afspelen. Het grote voordeel van een NAS is dat je onbeperkt kan streamen in huis, zonder extra abonnementskosten. Aan de andere kant moet je natuurlijk wel de muziek kopen en verbruikt een NAS stroom. Alle fabrikanten ondersteunen muziek op een NAS maar hoe ze dat doen verschilt, daar lees je meer over in onze reviews de komende tijd.

Synology DS218+

Synology DS218+

Heb je een kleinere muziekcollectie dan kan je vaak heel eenvoudig een USB-stick of harde schijf aan het streamingsysteem koppelen. Vreemd genoeg wordt dit door SONOS niet ondersteund maar de meeste andere fabrikanten ondersteunen het wel. Ook is het vaak mogelijk om je platenspeler of CD-speler (als je die nog hebt) op het systeem aan te sluiten. Zo kan je de muziek daarvan ook in andere ruimtes laten spelen.

Kabel of Wifi gebruiken?

Laten we maar gelijk de knuppel in het hoenderhok gooien: we zijn geen fan van wifi voor streaming. Ons advies: gebruik alsjeblieft zo min mogelijk het wifi-netwerk voor je streamingsysteem. Niks is zo vervelend als een onderbreking van de muziek als je lekker zit te luisteren. Maar, het kán wel goed werken. Zeker de laatste jaren hebben de fabrikanten hard gewerkt aan het verbeteren van hun draadloze mogelijkheden.

SONOS heeft op dit moment de meest stabiele oplossing, zij creëren hun eigen draadloze netwerk. Dat werkt goed maar de keerzijde is dat ze daardoor andere wifi-apparaten in huis kunnen storen. De andere fabrikanten gebruiken allemaal het in huis aanwezige wifi-netwerk. Zorg er dus voor dat je eigen draadloze netwerk goed is op de plekken waar je het streamingsysteem wil gebruiken. We hebben een paar tips voor je wifi-netwerk, die lees je hier!

Delen via...

3 reacties

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.