Inleiding

Verlichting… we kunnen niet zonder, zeker nu het ’s avonds vroeg donker is. Goede verlichting is van grote toegevoegde waarde voor je huis, je interieur en hoe jij je voelt. Helaas komen we vaak slechte verlichting tegen: op de verkeerde plek, niet de juiste kleur of op het verkeerde moment. Daar hebben de knappe koppen bij Philips een even mooi als slim verlichtingssysteem voor ontwikkeld: Philips Hue. In dit blog lees je er meer over.

Wat is slimme verlichting?

Laten we beginnen met slimme verlichting, wat is dat eigenlijk? Met slimme (of smart) verlichting bedoelen we verlichting die op afstand of geautomatiseerd te bedienen is. Bijvoorbeeld met je telefoon of tablet of geheel automatisch op basis van tijdstip of door beweging. De lampen gaan bijvoorbeeld automatisch aan wanneer je thuiskomt van je werk. Of juist uitgaan als je naar bed gaat. Of lichten die aangaan wanneer je het toilet binnenloopt en weer uitgaan als je het toilet uitloopt.

Smart verlichting zorgt dus niet alleen voor meer comfort en gemak maar kan ook energie besparen en meer veiligheid creëren. Het gaat zelfs nog verder, door met kleuren te werken en verschillende soorten lampen te combineren kan je in huis je eigen persoonlijke sfeer creëren. Met een druk op de knop, app of zelfs met je stem!

Lichtkleur

De kleur van het licht is van grote invloed op de sfeer en je gevoel. Helder licht zorgt voor energie en dat is ’s ochtends erg fijn. In de avond heb je liever warmer licht, dat werkt ontspannend. De kleur van licht wordt uitgedrukt in graden Kelvin, dit wordt ook wel de kleurtemperatuur genoemd. Zo zit warm licht zoals we dat kennen van gloeilampen op 2800K en daglicht op 5500K.

 

Kleurtemperatuur Kelvin

Kleurtemperatuur (Kelvin) bron: wikipedia.org

Voor dagelijks gebruik zijn de wittinten natuurlijk het prettigst. Maar je kan ook ‘echte’ kleuren licht in huis gebruiken, als je een feestje geeft bijvoorbeeld. Bekijk maar eens een gemiddeld concert, de lichtshow zorgt ervoor dat het nog net een stap spectaculairder wordt!

Spelen met kleuren licht in huis kan dus zorgen voor een hele andere sfeer, energiek, ontspannend of spectaculair.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.