Inleiding

Wifi in huis, wie kan er nog zonder? Genieten van smart living zonder wifi is überhaupt zo goed als onmogelijk. Een goed draadloos netwerk in huis is dus een must. Met onze tips kan je zelf aan de slag om jouw wifi in huis te verbeteren.

De beste wifi in huis

Laten we beginnen met wat basiskennis. Een goed wifi-netwerk heeft als basis een moderne router. Met een moderne router bedoelen we een router die voorzien is van de nieuwste wifi-technieken (onderaan dit artikel lees je meer over de nieuwste wifi-technieken). De router wordt gecombineerd met, afhankelijk van de grootte van het huis, één of meerdere access points. Deze access points kan je zien als extra antennes voor de router, waarmee de router draadloze signalen kan zenden en ontvangen. Om een goede wifi-dekking te krijgen heeft elke bouwlaag van het huis een eigen access point nodig. De access points worden met een kabel aangesloten op de router. Dat kan een netwerkkabel of glasvezel zijn.

Wifi netwerk in huis

Het ideale wifi netwerk in huis: router & 3 access points

Tip 1: Upgrade je router

De router is het hart van het netwerk. Hij zorgt ervoor dat alle apparaten verbinding met internet kunnen maken. Bij het afsluiten van een internetabonnement krijg je een router van je provider. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn de routers die je van je provider krijgt niet echt goed. Ondersteuning voor nieuwe technieken ontbreekt vaak. Door een nieuwe moderne router te kopen kan je wel profiteren al die nieuwe technieken en heb je vaak al direct een veel beter draadloos netwerk.

Tip 2: Zet je router centraal in huis

FRITZ!Box 7590

FRITZ!Box 7590 high end moderne wifi router

Voor een goed draadloos signaal is het belangrijk dat de wifi-router zo centraal mogelijk in het huis staat. Vaak staat de router in de meterkast of naast de TV-aansluiting in de hoek van de woonkamer. In zo’n situatie gaat een groot deel van het draadloze signaal verloren. Als je op de tekening kijkt zie je dat bij plaatsing in de meterkast een groot gedeelte van het signaal naar buiten en naar de buren wordt gestuurd. Dat voorkom je door de router zoveel mogelijk langs de hartlijnen van het huis te plaatsen. Zo zou in dit huis de router ook prima in de trapkast geplaatst kunnen worden.

 

De ideale positie is in het middelpunt van het huis, zodat het signaal goed rondom verspreid kan worden. Maar ja je zet ‘m natuurlijk niet midden in een kamer. Kies daarom een plek die zoveel mogelijk in het midden van het huis ligt.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.