Het digitalSTROM systeem

Inhoud

digitalSTROM is een Duits / Zwitsers bedrijf, opgericht door twee uitvinders, Wilfried Beck en Ludger Hovestadt. Zij vroegen zich af hoe je bestaande apparaten in huis eenvoudig smart kunt maken en met elkaar samen kunt laten werken zonder dat je de apparaten hoeft te vervangen.

digitalSTROM is een Smart Home platform dat zich continue ontwikkelt, hierdoor is het toekomstbestendig. Ze werken samen met grote fabrikanten, er onder andere al integraties ontwikkeld voor de eerder genoemde Philips Hue, Sonos, het Siemens Home connect platform, IFTTT, Logitech Harmony, Smarter iKettle,  V-Zug, Rehau, Dornbracht en op korte termijn volgen Netatmo, Miele en vele anderen.

digitalSTROM kroonsteen Geel

Zoals gezegd werkt digitalSTROM via de stroomkabels in huis, ook wel het lichtnet genoemd. Het systeem werkt met een soort intelligente ‘kroonstenen’ elk met een eigen kleur en functie. Deze kroonstenen worden achter de verschillende componenten in huis aangesloten. Zo kan digitalSTROM nagenoeg alles dat op lichtnet is aangesloten aansturen. Je hoeft je lampen dus niet te vervangen om ze slim te maken. Ook je elektrische zonwering kan je eenvoudig aansluiten met het juiste kroonsteentje en bedienen met de app. Ook het verwarmings- of koelingssysteem is eenvoudig aan te sturen, volledig automatisch of naar wens handmatig aangepast. Maar ook je SONOS speakers of Hue-lampen kan je bedienen. Het mooie is dat je niet alleen de app kan gebruiken, ook je bestaande schakelaars blijven werken, ze worden alleen een stuk intelligenter!

De basis van een digitalSTROM-installatie bestaat drie onderdelen:

Kroonstenen

digitalSTROM kroonsteen geel

digitalSTROM kroonsteen

De digitalSTROM-kroonstenen, die wel wat weg hebben van Lego-blokjes, kunnen niet-smart apparaten smart maken. Elke kleur kroonsteen heeft zijn eigen functie: rood is voor beveiliging, groen is voor toegang (deursensor bijvoorbeeld), grijs is zonwering en raamdecoratie, roze is video, lichtblauw is audio, donkerblauw is klimaat en geel is verlichting. Een regenboog aan kleuren dus, maak je geen zorgen, de kroonstenen worden onzichtbaar in de muur of in het apparaat weggewerkt.

Meter

digitalSTROM Meter

digitalSTROM Meter

De digitalSTROM Meter is een module die door de installateur in de meterkast geplaatst wordt. Hij zorgt ervoor dat alle kroonsteentjes, schakelaars en sensoren met elkaar kunnen communiceren. Maar hij kan ook energie meten, wellicht komt daar de naam ook vandaan. Op elke groep in de meterkast wordt een Meter aangesloten. Je hebt er dus meerdere van nodig in huis. Maar wil je niks automatiseren in een groep dan hoef je geen Meter te plaatsen. Groot voordeel is dat achteraf extra Meters toegevoegd kunnen worden. Zo kan je je huis later nog uitbreiden.

Server

digitalSTROM Server

digitalSTROM Server

Naast de Meters heb je een ook een digitalSTROM Server nodig. Dit is het hart van het systeem, hij stuurt alle Meters aan en zorgt ervoor dat je het systeem ook met de app kunt bedienen. De Server wordt ook in de meterkast geplaatst en op je router aangesloten. In de Server zit veel intelligentie ingebouwd, hij kan bijvoorbeeld ook SONOS, Hue, Siemens Home Connect en Miele witgoed aansturen.

 

 

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.