Review FRITZ!Box 7590

0

De FRITZ!Box 7590 In de praktijk

Inhoud

Prachtig natuurlijk, zo’n hypermoderne router met allemaal nieuwe technieken aan boord voor een supersnel wifi-netwerk. Maar, werkt het ook zoals beloofd? Dat gaan we testen, met o.a. de Apple iPad Air & Air 2, Oneplus 3 & 5 en een HP Spectre laptop.

Snelheid wifi

We kunnen er kort over zijn en de beelden spreken voor zich: de FRITZ!Box 7590 levert een razendsnel wifi-netwerk. Op alle apparaten die we getest hebben lag de download en upload snelheid ruim boven de 100mb/s en zonder de (verouderde) iPad Air zelfs ruim boven de 150 mb/s. De eerste test die we deden met de Oneplus 5 was de uitschieter, bijna 500mb/s up & down, zeer indrukwekkend! Sinds die eerste test draait de Oneplus 5 op een nieuwe versie van Android en draait de FRITZ!Box 7590 op de allernieuwste beta-firmware, de snelheden zijn daardoor nu iets lager.

We hebben ook getest hoe de verbinding zich staande houdt als we met meerdere apparaten tegelijkertijd een speedtest uitvoeren. Op deze manier belasten we de router maximaal en moet het effect van MU-MIMO goed te zien zijn. Je ziet inderdaad duidelijk dat de snelheid omlaag gaat maar elk apparaat blijft een relatief hoge snelheid halen. Overigens geeft de test bij uploaden een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het ene apparaat begon al aan de uploadtest voor de andere, hierdoor had ie tijdelijk een hogere capaciteit tot zijn beschikking.

Roaming

Roaming is een nuttige techniek maar het werkt alleen als beide apparaten het ondersteunen, dus zowel router als smartphone moeten over roaming-functionaliteit beschikken. Onze Oneplus 5 heeft het, de Oneplus 3 niet. Dat zie je duidelijk terug in de verbindingsgrafiek (uit de FRITZ!WLAN App), zie screenshots hieronder. Bij de Oneplus 3 wordt de verbinding kort onderbroken als van access point wordt overgeschakeld, dat zie je aan de verticale rode en groene streep in de grafiek. Bij de Oneplus 5 wordt naadloos, zonder onderbreking, overgeschakeld.

Mesh

De absolute kracht van FRITZ! is de combinatie van verschillende apparatuur om een groot dekkend wifi-netwerk te kunnen bouwen. Bij ons ziet het netwerk er als volgt uit, in meterkast hangt de FRITZ!Box 7590, die voorziet de hele benedenverdieping van wifi. Op de werkkamer hangt een FRITZ!WLAN 1750 access point die de eerste verdieping van wifi voorziet. Op zolder hangt de tweede 1750, die logischerwijs de hele zolder bedient. In garage hangt een FRITZ!Powerline 1240E met wifi, deze zorgt ervoor dat de hele tuin, oprit en uiteraard de garage zelf wifi heeft. Met deze setup hebben we in het hele huis, en daaromheen, wifi.

Screenshot FRITZ!OS Mesh

Screenshot FRITZ!OS Mesh

Instellingen & updates

Voorheen moest elk apparaat individueel ingesteld worden, zoals de naam van het wifi-netwerk, het wachtwoord etc. Nu FRITZ! Mesh ondersteund hoeft dat niet meer, je stelt eenmalig de router in en het wordt automatisch overgenomen de alle andere apparaten. Ook controleert de router nu automatisch of de software van de FRITZ!-apparaten up-to-date is. Is dat niet het geval dan kan je met een druk op de knop updaten. Dat werkt erg prettig en zorgt ervoor dat het gemakkelijk is om up-to-date te blijven. Sterker nog, je kan het zelfs helemaal automatisch laten doen. Dan kiest ie zelf het meest geschikte moment om de update uit te voeren, bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je zonder overlast up-to-date blijft.

Screenshot FRITZ!OS Update

Screenshot FRITZ!OS Update

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.