Review FRITZ!Box 7590

0

Functionaliteiten

Inhoud

De FRITZ!Box 7590 is niet alleen een router, hij kan nog veel meer. Koppel er een paar DECT200 stekkers aan en je hebt Smart Home functionaliteit. Steek er een USB-stick in en je kan muziek, foto’s en video’s eenvoudig overal in huis bekijken. Installeer de My FRITZ!-app op je telefoon en je kan overal ter wereld veilig en vertrouwd internetten via de FRITZ!Box bij jou thuis.

DECT

Je kent de DECT-techniek misschien nog wel van huistelefoons. Het is een draadloos protocol, vergelijkbaar met Wifi en GSM. Deze FRITZ!Box beschikt erover en je kan er meer mee doen dan die draadloze huistelefoon mee aansluiten. Het is namelijk ook mogelijk om DECT in te zetten om apparaten met te besturen. FRITZ! brengt daarvoor o.a. de FRITZ!DECT 200 stekkers uit. Dit zijn slimme stekkers die je middels DECT kan bedienen. Dat bedienen kan je op verschillende manieren doen, via de router, via een aangesloten FRITZ!Dect telefoon, via de My FRITZ!-app, geautomatiseerd op basis van tijden en door in je handen te klappen. Zo kan je eenvoudig lampen in huis op afstand bedienen.

FRITZ!DECT 200 Vloerlamp

FRITZ!DECT 200

Laten we beginnen met het automatiseren. We hebben onze tuinverlichting aangesloten met een FRITZ!DECT 200 stekker in de garage. In de interface van de FRITZ! kan je vervolgens eenvoudig instellen dat de lampen aan moeten gaan na zonsondergang en uit moeten schakelen om 23:00. Je denkt niet direct aan de router hiervoor waarschijnlijk maar mocht je op zoek zijn naar een simpele oplossing om bijvoorbeeld je lampen te schakelen dan is dit wel een hele mooie manier. Bovendien niet al te kostbaar, een DECT 200 kost ongeveer 50,-.

In de DECT 200 zit ook een microfoon, daarmee kan de stekker schakelen op basis van geluid: de klassieke ‘klap’-schakelaar. Door twee keer in je handen te klappen kan je een lamp schakelen. Dat werkt op zich goed maar hij reageert niet altijd direct. Soms moet je meerdere keren in je handen klappen. Maar het werkt wel als je eenmaal de klaptechniek onder de knie hebt. Je kan overigens de gevoeligheid van de microfoon aanpassen. Dat hebben we niet getest. We hebben wel een filmpje gemaakt van de “klap-test”:

NAS

Er zitten twee USB-poorten op de FRITZ!Box. Daarop kan je o.a. een USB-stick of externe harde schijf aansluiten. De bestanden die op de stick of schijf staan worden door FRITZ!Box beschikbaar gemaakt op het thuisnetwerk. De router werkt op deze manier dus als een NAS (Network Attached Storage cq. netwerkopslag). Handig omdat je zo eenvoudig je foto’s en video’s op alle Smart TV’s in huis kan bekijken.

VPN

Veiligheid op het internet is erg belangrijk. Criminelen en hackers zitten achter jouw gegevens aan en proberen je op alle mogelijke manieren in de val te lokken. Met name openbare wifi-netwerken zijn een groot risico, je hebt geen flauw idee of je daar veilig kunt surfen. Gebruik je een VPN dan kan je veilig surfen, ook op openbare netwerken. Met een VPN bouw je een beveiligde verbinding op naar je router waardoor kwaadwillenden niet meer zomaar je internetverkeer kunnen afluisteren. De FRITZ!Box 7590 heeft die functionaliteit standaard en met de My FRITZ! app kan je er heel eenvoudig gebruik van maken.

Maar, een VPN zorgt er niet alleen voor je veilig kan internetten buitenshuis. Een VPN is in eerste instantie vooral bedoeld om van buitenaf veilig toegang te krijgen je thuisnetwerk. Je kan dus met je telefoon van buitenaf bij je thuisnetwerk. Je verkeer wordt omgeleid via je router. Dat heeft een groot voordeel, bijvoorbeeld tijdens de vakantie in het buitenland. Het lijkt namelijk alsof je vanuit Nederland op internet zit. Je kan dan, zolang je internet hebt, Nederlandse TV kijken, live (via bijvoorbeeld Ziggo Go) maar ook NPO Start en de andere diensten zijn gewoon beschikbaar.

Apps

We hebben ze al eerder in deze review een keer de revue laten passeren, de verschillende FRITZ!-apps. We bespreken kort de twee meest gebruikte apps:

My FRITZ!App

Deze app, beschikbaar voor Android en iOS is het best te omschrijven als de afstandsbediening van je FRITZ! Ecosysteem. Je kan de DECT200 pluggen bedienen maar ook op afstand bij de gegevens op de op de FRITZ!Box aangesloten USB-stick. Je kan via de app ook eenvoudig de VPN-activeren. Al werkt dat helaas niet meer bij alle toestellen even goed. Bij onze Oneplus 5 bijvoorbeeld werkt het na de update naar Android Oreo (8.0) niet meer vanuit de app.

FRITZ!WLAN

De WLAN-app is alleen beschikbaar voor Android. Deze app geeft je inzicht in je wifi netwerk, je ziet hoe sterk het signaal is, wat de theoretische maximum snelheid is, welke frequentie gebruikt en met welk access point je verbonden bent. Bovendien kan je met de app test hoe het gesteld is met de verbindingssnelheid in huis. Handig bij het installeren van een netwerk, zo kan je vrij eenvoudig bepalen wat de ideale positie is voor een access point.

Prijs

De FRITZ!Box 7590 kost € 289,- dat is een flink bedrag. Hij is veel duurder dan andere routers met vergelijkbare specificaties. Althans, alleen als je naar de wifi-technieken kijkt. Geen enkele andere router biedt namelijk zo’n compleet pakket aan functionaliteiten. Bovendien heb je 5 jaar garantie op de hardware én op updates. Nog belangrijker, hij ondersteund nu al roaming en mesh en daarvoor hoef je geen speciale nieuwe apparatuur te kopen. Dat moet bij bijna alle andere fabrikanten wel om van roaming en mesh gebruik te kunnen maken.

Je koopt de FRITZ!Box 7590 o.a. bij Coolblue & Bol.com

Conclusie

Wow
  • Design
  • Mogelijkheden
  • Wifi
  • Interface
  • Prijs
4.8

Samenvatting

De FRITZ!Box 7590 is een zeer indrukwekkende router. Niet alleen ziet hij er (voor een router) goed uit, hij is daarnaast helemaal van deze tijd. Alle moderne netwerktechnieken worden ondersteund. De interface is overzichtelijk en alle belangrijke instellingen en functionaliteiten vind je snel terug. Qua uitbreidingsmogelijkheden en extra functionaliteiten kennen we geen enkele router die in de buurt komt, petje af daarvoor. En waar het natuurlijk echt om draait: de wifi-snelheid, die is uitstekend te noemen. Bovendien krijg je daarbij ook nog 5 jaar garantie, op hardware én updates. Wat wil je nog meer? Wij niet, en bevelen deze router dan ook van harte aan!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.