Een vraag die ons vaak gesteld wordt is hoe veilig een Smart Home eigenlijk is en hoe je de veiligheid kan verbeteren. Door al die met elkaar verbonden apparaten is een slim huis in potentie natuurlijk een goudmijn voor cybercriminelen en hackers. Maar, is het dan echt onveilig? Kan je  zelf iets doen aan je digitale veiligheid? Loop je een risico? En zijn criminelen wel echt geïnteresseerd in slimme huizen?

Risico’s

In principe is het risico op een digitale inbraak in een slim huis beperkt. Over het algemeen zijn hackers en cybercriminelen niet zo geïnteresseerd in individuele huizen of bewoners. Grof gezegd, we zijn als individu niet interessant genoeg. Het risico voor een bekende Nederlander of iemand uit de Quote 500 is groter, daar valt immers meer te halen. Compromitterende foto’s waarmee afgeperst kan worden bijvoorbeeld.

Het grootste risico zit in slecht beveiligde apparaten die worden gehackt en ingezet als botnet. Bijvoorbeeld om spam mee te verzenden of DDOS-aanvallen mee uit te voeren. Daar merk je als bewoner van een slim huis zelf bijna niks van. Bovendien kan je zelf actie ondernemen om je veiligheid te verbeteren en het veel moeilijker te maken voor criminelen om in te breken in de apparaten in jouw huis.

Veiligheid, wat kan je zelf doen?

Niet alle fabrikanten besteden voldoende aandacht aan de veiligheid van hun producten. Ze werken bijvoorbeeld met standaardwachtwoorden en dwingen niet af dat je deze aanpast. We zien ook dat automatische updates uitstaan. Allemaal zaken die je eenvoudig zelf kan aanpassen waardoor je jouw digitale veiligheid kan verbeteren.

Vervang standaard wachtwoorden

Veel apparaten werken met een standaard login en wachtwoord, admin/admin admin/password of ziggo/draadloos. Op zich is dat bij de eerste installatie geen probleem, als het wachtwoord maar aangepast wordt na de installatie. Dat wordt vaak vergeten en veel fabrikanten herinneren je er niet aan het wachtwoord aan te passen. Gebruik jij deze standaardwachtwoorden nog? Pas ze dan aan!

Gebruik een wachtwoordkluis

Wil je het veranderen van wachtwoorden makkelijker maken? Dan hebben we een hele belangrijke en handige tip: gebruik een wachtwoordkluis! Een wachtwoordkluis beheert je wacht logins en wachtwoorden. Ze zijn beschikbaar voor alle mogelijke platformen, voor Apple en Android, en kunnen in Chrome en Firefox gebruikt worden. Er zijn meerdere goede opties, maar zelf werken we graag met LastPass en 1password.

Als je dan toch aan de slag gaat met het veranderen van je wachtwoorden, doe ze dan allemaal. Zeker als je vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt!

Voer updates uit

Het nieuws staat er al een aantal jaren bol van, beveiligingslekken die op zo’n grote schaal impact hebben dat vrijwel iedereen erdoor geraakt wordt. Denk aan Heartbleed, uit 2014. Veel fabrikanten hebben sindsdien updates uitgebracht om het lek te dichten. Maar niet alle apparaten zijn geupdate, soms omdat de fabrikant geen update heeft uitgebracht maar veel vaker omdat de updates niet automatisch worden geïnstalleerd op het apparaat. Wil je er zeker van dat je apparaat altijd up-to-date is zet dan automatische updates aan. Kunnen de updates niet automatisch worden uitgevoerd, check dan eens in de zoveel tijd (om de maand bijvoorbeeld) of er een update beschikbaar is.

Privacy

Het grootste risico dat we lopen met al die slimme apparaten is het verlies van privacy. Producenten van slimme thermostaten, sloten, lampen en andere smart devices vermelden onvoldoende welke informatie ze verzamelen en wat ze met die informatie doen. Het hele debacle met Cambridge Analytics en Facebook toont aan dat er regulering nodig is om onze privacy te beschermen. Zeker nu spraakassistenten als Amazon Echo, Google Assistent en Apple’s Siri langzaam maar zeker elk huis binnensijpelen. We kunnen er over een aantal jaar niet meer onderuit, elk apparaat met een stekker wordt straks op het internet aangesloten. Wat er vervolgens met de data gebeurt is onvoldoende duidelijk. Wij hopen van harte dat er meer aandacht komt voor onze privacy en dat wet- en regelgeving fabrikanten dwingen openheid van zaken te geven. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

De toekomst

Hoewel de aantasting van onze privacy een risico is en de veiligheid van slimme apparaten verbeterd kan worden weegt het wat ons betreft zeker op tegen de voordelen van slimme huizen. Bovendien zien we dat er door verschillende partijen gewerkt wordt aan oplossingen om onze privacy te beschermen en onze slimme apparaten te beveiligen.

In een volgende artikel gaan we hier verder op in!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.