Inleiding

Inhoud

Je hoeft de krant maar open te slaan, de TV aan te zetten of natuurlijk op internet te surfen en je ziet, hoort en leest van alles over ‘smart’ apparaten. De een noemt het domotica, de ander smart home, dan heb je nog het connected home en het “internet of things”, tja, geef het maar een naam. Maar, vragen wij ons of, gaat het nu om het huis? de apparaten? internet? “dingen”!? Nee toch? Het draait om de bewoners! Jij en ik, en hoe we in en om ons huis leven. Met techniek die ons leven onder andere comfortabeler, energiezuiniger en veiliger maakt. Wij noemen dat smart living en we willen je graag kennis laten maken met de mogelijkheden.

We, en dan bedoel ik daarmee het team achter ElectroStyling, zijn dagelijks bezig met smart living. Zo wonen we in slimme huizen, geven we trainingen over slimme oplossingen, helpen we onze klanten bij het realiseren van hun smart woonwensen en proberen we daarnaast nog een weblog te onderhouden… Kortom, we hebben het vaak over smart living. Maar er is zoveel mogelijk dat we het hebben moeten onderverdelen in een 8-tal categorieën, dat houdt het behapbaar. In dit blog behandelen we de eerste drie categorieën, laten we zien wat er nu al mogelijk is én wat de toekomst ons mogelijk gaat brengen.

Comfort

Een smart home moet in de eerste plaats een comfortabel huis zijn. Smart living moet je dus comfort en gemak opleveren: een warm huis in de winter, koel in de zomer, verlichting die aan gaat zodra je een ruimte binnenloopt. Maar is dat dan slim? Nog niet echt, dat wordt het pas als je verschillende onderdelen van het huis aan elkaar koppelt. Neem bijvoorbeeld gemotoriseerde zonwering of gordijnen in combinatie met een slimme thermostaat. Stel, op een zomerdag wordt het langzaam maar zeker steeds warmer in huis. De thermostaat registreert dat en geeft een seintje aan de zonwering en gordijnen om uit te schuiven en te sluiten. Zo wordt de opwarming van het huis beperkt.

Zo’n slimme koppeling tussen thermostaat en zonwering is nu al mogelijk. Maar, het moet geconfigureerd worden voordat ze samenwerken. Als we dan kijken naar de toekomst dan zal dat configureren steeds minder nodig zijn. Slimme algoritmes en artificiële intelligentie zullen de besturing van het huis steeds meer over gaan nemen.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.