We schreven er onlangs al over, de nieuwe Wifi namen. Niet alleen de namen zijn vernieuwd ook is er een nieuwe, super snelle, wifi standaard aangekondigd: Wifi 6. Netgear is de eerste fabrikant die een router met deze nieuwe standaard heeft aangekondigd.

Netgear Nighthawk AX12 perspectief

De nieuwe router krijgt de naam Nighthawk AX12 mee. Nighthawk is Engels voor nachtzwaluw, het ontwerp is dan ook duidelijk geïnspireerd op vogels. Nou ja, eigenlijk eerder op een ruimteschip. Om precies te zijn, hij doet ons denken aan het ruimteschip van Kylo Ren uit de nieuwe serie Star Wars films. Goed, ontwerp terzijde, hij zit tjokvol nieuwe technieken, antennes en slimmigheden om supersnel draadloos internet mogelijk te maken.

Wifi technieken

De Netgear Nighthawk AX12 heeft dus ondersteuning voor Wifi 6, dat eigenlijk bekend staat als 802.11AX. Naast deze nieuwe wifi standaard biedt deze Nighthawk AX12 de mogelijkheid voor 12 gelijktijdige wifi ‘streams’ en zitten er 8 antennes in het apparaat verwerkt. De antennes zitten verwerkt in de vleugels, vandaar dat die dus zo groot zijn. Je kan dus in principe met 8 apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het draadloze netwerk zonder dat ze elkaar beinvloeden. Maar het wordt nog mooier als we straks ook mobiele devices krijgen die Wifi 6 ondersteunen. Dan kan je mobiel namelijk meerdere streams tegelijk aan waardoor je snelheid veel hoger wordt.

Netgear Nighthawk AX12 voorkant

Capaciteit

Naast het grote aantal ondersteunde streams kan de AX12 ook veel efficiënter de draadloze kanalen benutten. Door de efficiënte benutting van de wifi kanalen blijft er meer capaciteit over die gebruikt kan worden voor wifi apparaten die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld je tablet waarop je een Netflix-serie aan het kijken bent. Die vraagt veel data en zou normaal gesproken last kunnen hebben van je Amazon Alexa, wifi speaker of wifi camera. Daar heb je met de nieuwe technieken geen last meer van. Zie ook onderstaand filmpje waarop Netgear een korte introductie geeft van Wifi 6 (in het Engels):

Beschikbaarheid

Helaas duurt het nog tot begin 2019 voor de AX12 überhaupt ergens op de markt komt. Een officiele datum voor Nederland is nog niet bekend. Netgear brengt ook een iets minder krachtige variant uit, de AX8. Die moet in de VS in december in de winkels liggen voor een adviesprijs van $ 399. We moeten hier dus nog wel even geduld hebben.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.