De Wi-Fi Alliance, de non-profit organisatie achter de Wi-Fi standaard, komt met nieuwe makkelijk te onthouden namen voor wifi. In de loop der jaren is er een wildgroei aan namen ontstaan met Wi-Fi G, Wi-Fi N, Wi-Fi AC enzovoorts. Niet te onthouden en als je op zoek bent naar het nieuwste en snelste, wat moet je dan hebben? Met de nieuwe namen wordt dat probleem opgelost.

Het begin was simpel, het internet werd draadloos. Er was maar één snelheid en één frequentieband. Naarmate wifi steeds meer gebruikt en ontwikkeld werd kwamen er meer snelheden en frequentiebanden bij. Zo kregen we 2.4GHz en 5Ghz en kwamen Wi-Fi G, N en AC beschikbaar. De techneuten hadden duidelijk de overhand bij de naamgeving, het is nogal onduidelijk geworden daardoor. Daar komt gelukkig verandering in, de Wi-Fi Alliance heeft de volgende nieuwe namen bedacht:

Nieuwe namen voor wifi

  • 802.11n wordt Wi-Fi 4
  • 802.11ac wordt Wi-Fi 5
  • 802.11ax wordt Wi-Fi 6
Nieuwe Wifi logo's

Nieuwe Wi-Fi logo’s

Door de nieuwe namen verwacht de Wi-Fi Alliance dat het duidelijker wordt voor ons welke apparaten voldoen aan de standaard, en of deze apparaten compatibel zijn. Of het allemaal echt zo gaat werken is de vraag maar het is een stap in de goede richting. Sowieso is het erg prettig dat er nu duidelijkheid is. De naamgeving is simpel, hoe hoger het nummer, hoe sneller.

Beschikbaarheid Wifi6

Hoewel er nu dus al wel een naam en logo voor Wifi6 is zijn er nog geen apparaten verkrijgbaar die wifi6 ondersteunen. We zullen dus nog even moeten wachten tot er daadwerkelijk fabrikanten zijn die deze supersnelle standaard gaan ondersteunen. Voorlopig blijft de snelste wifi variant dus Wifi5, (802.11ac).

Meer weten over wifi?

Wil je meer weten over wifi in het algemeen en wifi6 in het bijzonder? Bezoek dan vooral eens de website van de Wi-Fi Alliance. Daar vind je allerhande informatie over wifi, de standaarden en technieken: wi-fi.org.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.