Smart verlichting kan je bedienen via je je smartphone, tablet, stem of gewoon via de traditionele schakelaar; met verlichting in een Smart Home kan je alle kanten op. Het ligt er simpelweg aan waar jij je het fijnst bij voelt. In de vorige blog gaven we al aan dat het belangrijk is om op voorhand, samen met een specialist te bepalen waar je voorkeur naar uitgaat. Zo kan de installateur en de eventuele licht- of interieurontwerper hier rekening mee houden. In dit blog laten we alvast de twee meest bekende opties zien, bediening met app en met bestaande schakelaars.

Bedienen met smartphone en tablet

Verlichting bedienen met appWe beginnen met de meest voorkomende en de populairste keuze: bediening via een app op je smartphone of tablet. Een smartphone biedt eindeloze mogelijkheden om je hele huis te bedienen. Er zijn talloze merken die slimme verlichting maken die je met een app kan bedienen. Deze keuze is zeer persoonlijk en afhankelijk van een aantal factoren zoals je lichtplan, maar ook bijvoorbeeld je budget. Een instapsysteem heeft minder mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat je maar een beperkt aantal lampen kan aansluiten. Ook zien we vaak dat je dan bij een merk lampen moet blijven (Philips Hue of Innr bijvoorbeeld). Kies je voor een hoogwaardig systeem, als digitalSTROM of Fibaro, dan kan je het zo uitgebreid maken als je zelf wil. Zo’n systeem is een stuk duurzamer, omdat je makkelijk kan uitbreiden én vrij bent in de keuze voor verlichting.

Stel, je kiest ervoor om de verlichting in je Smart Home via een app te bedienen, dan kun je via één overzichtelijk platform alle verlichting in huis aansturen. De lampen hoef je dus niet meer los aan- of uit te zetten. En vooral tijdens koude dagen als deze, wanneer je lekker onder de deken een serie ligt te kijken en stiekem geen zin hebt om op te staan en het licht uit te doen, is het natuurlijk een ideale oplossing.

Fibaro app op iPad

Fibaro app op iPad

Je krijgt bij de meeste slimme verlichtingssystemen, en de daarbij behorende apps, de mogelijkheid om diverse lichtscenes te maken. Zo kan voor elke kamer prettige verlichting worden ingesteld. Ook fijn is het instellen van timers, zodat de verlichting op of tussen bepaalde tijdstippen automatisch aan- of uitgaat. Dit is heel handig wanneer je op vakantie bent, maar ook gewoon wanneer je een nachtje weg bent. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om meerdere telefoons te koppelen aan de lampen, zodat je partner maar ook de kinderen de verlichting in je Smart Home kunnen bedienen.

Bedienen met een (slimme) schakelaar

We horen vaak dat je een Smart Home enkel kunt bedienen met een smartphone. Maar niets is minder waar. Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar lang niet iedereen heeft een smartphone of tablet. Veel mensen zijn de oude, vertrouwde lichtschakelaar gewend, hebben weinig met technologie, maar willen wel graag smart verlichting omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. De oplossing? Slimme lichtschakelaars.

Verlichting bedienen met schakelaar

Om de huidige schakelaar te blijven gebruiken wordt achter elke bestaande schakelaar een slimme inbouwmodule gemonteerd. Na de installatie programmeren we lichtscenes die je met één druk op de knop kunt in- of uitschakelen. Scenes die we vaak gebruiken zijn ‘alles uit’ en ‘alles aan’, of ‘huis verlaten’. De bestaande schakelaars krijgen zo dus een extra functie. Zo hoef je nooit meer langs alle schakelaars te lopen om de verlichting uit te schakelen. Zo kan smart slim gebruik maken van traditionele systemen én gewoonten!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.