Hoe maak je een lichtplan? Heb je een eigenlijk wel een lichtplan nodig? Zeker nu het ’s avonds vroeg donker is, heb je verlichting in ieder geval hard nodig. Maar we zien vaak dat er (te) weinig wordt nagedacht over de verlichting in huis. Een paar lampen neerzetten, dat is het wel zo’n beetje. Terwijl de juiste verlichting van heel grote toegevoegde waarde kan zijn voor je huis, je interieur en hoe thuis je je daarin voelt. Maar hoe maak je dan een lichtplan? Dat gaan wij in een onze blogreeks over verlichting met jullie delen.

De basis

We beginnen bij het begin: een lichtplan. Door een lichtplan op te stellen waarin o.a. alle lichtpunten worden vastgelegd, kun je ervoor zorgen dat je optimaal met de verlichting in je huis omgaat. Dat is heel relevant als je gaat bouwen of verbouwen. Maar zelfs als je je interieur eens onderhanden wilt nemen, is het goed om planmatig naar je verlichting te kijken. Voordat we overgaan op de stappen die je kunt nemen om tot een dergelijk plan te komen, is het eerst belangrijk om even een korte omschrijving te geven van een lichtplan.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is simpelweg een tekening op schaal, met alle locaties van lichten, schakelaars en stopcontacten in een ruimte. Maar hoe bepaal je de ideale plekken? Dat doe je samen met een architect, interieurontwerper of zelfs een lichtontwerper. . Elke ruimte vraagt om een ander verlichtingsniveau. Bepaal dus voordat je een lichtplan gaat maken de sfeer en functie van elke ruimte. Die bepalen namelijk hoe je lichtplan er uit gaan zien. Ga je veel werken in een ruimte, dan heb je een ander soort verlichting met andere bediening en stroompunten op andere plekken nodig dan wanneer je de ruimte inricht als TV-kamer. Kijk hoe het licht naar binnenvalt, nu, maar ook gedurende het jaar. Daar kan een interieurarchitect of lichtontwerper bij helpen.

Lichtplan

Waar moet je rekening mee houden?

Of je nu voor nieuwbouw gaat, wilt verbouwen of de huidige ruimte beter bij je behoeften wil laten aansluiten; het is allemaal mogelijk. Het is belangrijk om de verlichting in huis op de juiste manier aan te brengen. Onderstaand sommen we nog even wat algemene punten op waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk een lichtplan gaat opstellen:

  • Smart VerlichtingBepaal van te voren met wie je dit lichtplan wilt ontwerpen: een architect, interieurontwerper, lichtontwerper of geheel zelfstandig. Denk ook goed na over het budget.
  • Denk na over de functie(s) van elke ruimte in huis en denk na over de gewenste sfeer die je een ruimte wilt laten uitstralen. Maak je plan passend bij de stijl van je interieur. Hoe zorg je dat die stroompunten niet teveel opvallen in een landelijk interieur?
  • Bepaal op welke locatie je de verlichting wilt plaatsen, de hoeveelheid lichten en het type verlichting.
  • Bedenk welke bedieningsmogelijkheden je gaat gebruiken: schakelaars, één centrale schakelaar of smart-bediening (bijv. via je telefoon).

 

Licht zorgt voor sfeer

Verlichting heeft naast een praktische functie ook een zeer sfeerbepalende functie. Licht bepaalt grotendeels de uitstraling van jouw huis én onbewust heeft het ook invloed op de uitstraling van de bewoners. Daarnaast hebben talloze onderzoeken bewezen dat het (het juiste) licht ook bevorderend is voor je gezondheid. Dus waar wacht je nog op?

Sfeervolle verlichting

In de volgende blogs over verlichting gaan we dieper in op de voordelen van een lichtplan en de mogelijkheden op het gebied van typen verlichting.Hoe maak je een lichtplan? Met goede verlichting voel je je een stuk prettiger in huis. Zorg voor een fijne sfeer en prettig licht in huis met onze tips…

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.