Bij het opstellen van een lichtplan komen heel veel zaken kijken, o.a. het type verlichting. Om een goed lichtplan op te stellen is het essentieel na te gaan op welke plaats je welk type verlichting nodig hebt. Elke ruimte wordt namelijk anders gebruikt en vraagt daardoor om een andere manier van verlichten. Er bestaan drie basistypen: functioneel, accent en sfeer. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat de functie gaat zijn van de ruimtes in je huis. In de ruimte waar je TV kijkt, is het (voor de meeste mensen) aan te raden om sfeerlicht te gebruiken. Als je ergens wilt lezen, is accentverlichting een aanrader. Onderstaand zullen we de drie typen toelichten:

Functionele verlichting

Verlichting in werkkamerFunctionele verlichting, ook wel taakverlichting genoemd, is handig wanneer je specifieke taken wilt uitvoeren, zoals lezen, koken, huiswerk maken of als je even de administratie wilt doen. Dit licht heeft dus vooral een direct, praktisch nut. Functionele verlichting geeft meestal een geconcentreerde, directe lichtstraal op één plek. Taakverlichting is het beste te combineren met algemeen licht, zodat je niet in de schaduw werkt. Ook moet het helder genoeg zijn om vermoeide ogen te voorkomen.

Sfeerverlichting

SfeerverlichtingSfeerverlichting, ook wel ‘gezellige’ verlichting genoemd, creëert simpelweg een bepaalde sfeer in een ruimte. Sfeerlicht heeft effect op je gevoel en mood. Want licht heeft niet alleen een functioneel doel. Sfeerverlichting wordt vooral gebruikt in ruimtes waar we samenkomen (woonkamer, eetruimte/keuken). Sfeerlicht straalt een ‘comfortabel’ niveau van helderheid uit. Maar het blijft belangrijk om variatie aan te kunnen brengen in de intensiteit van het licht. Smart is dan een aanrader. Hier moet je in het lichtplan al rekening mee houden. Je kunt met smart technologie verschillende scenario’s (film kijken, lezen, werken) waaraan je je verlichting kunt aanpassen met een druk op de knop.

Accentverlichting

Accent verlichtingOm de verlichting in je huis echt af te maken, kun je kiezen voor accentverlichting. Dit type wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op bepaalde elementen in huis. Bijvoorbeeld een architectonisch onderdeel van het huis, een kunstwerk of schilderij. Accentverlichting vereist ten minste drie keer zo veel licht op het focuspunt als de algemene verlichting eromheen.

Soms wisselt de lichtbehoefte natuurlijk per plek in de ruimte. Dan is het bijvoorbeeld verstandig enkele lampen dimbaar te maken. Binnen deze typen verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur: kleur zorgt ervoor dat licht ‘warm’, ‘koud’, of ‘neutraal’ oogt en is daardoor ook echt sfeerbepalend. Zoals we eerder benoemden, kan je met smart-functionaliteiten een stapje verder gaan in het creëren van lichtscenes; een item wat we in de volgende blog gaan behandelen.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.