Inleiding

Toe aan echt goede wifi in huis? Heb je al verschillende oplossingen geprobeerd, wifi versterkers, repeaters, powerline adapter etc. etc. Maar nog steeds niet tevreden? Daar is een oplossing voor: Mesh Wifi systemen. In deze multitest hebben we de meest verkochte systemen op de pijnbank gelegd. We hebben systemen getest van D-Link, FRITZ!, Linksys, Netgear, TP-Link en Ubiquiti.

Wat is Mesh Wifi?

Mesh is Engels voor net, zoals een web of een visnet. Mesh wifi zorgt ervoor dat de wifi punten onderling verbinding met elkaar kunnen maken, waardoor het er schematisch uitziet als een net. Zie ook de afbeelding hieronder. De Mesh wifi systemen die we getest hebben bestaan uit verschillende wifi punten die jouw apparaten van wifi voorzien maar ook onderling draadloos met elkaar in verbinding staan. Voorheen werden de verschillende nodes met een kabel verbonden aan de router. Dat was ook nodig want wifi was niet snel genoeg om de onderlinge verbindingen te faciliteren. De laatste jaren is heel hard gewerkt aan het verbeteren van draadloze netwerken waardoor deze systemen dus helemaal draadloos kunnen werken. Los van de stroom dan, ze hebben nog steeds een stopcontact nodig natuurlijk.

Mesh Wifi schematisch

Schematisch voorbeeld, van reguliere wifi systemen (links) en mesh wifi systemen (rechts)

De systemen

We hebben in deze test een keur aan systemen die we op de pijnbank gaan leggen. Ze bestaan allemaal uit een basisstation dat je met een netwerkkabel aansluit op de modem-router van je provider. En twee extra stations die je verspreid in huis kan neerzetten. Alleen het systeem van D-Link heeft maar één extra station.

Dual-band en tri-band

De mesh wifi systemen die we getest hebben bestaan uit twee types: dual-band en tri-band. Bij een dual band systeem moeten de stations voor hun onderlinge verbinding de bandbreedte delen met jouw apparaten. Het zijn dus wifi repeaters, hierdoor halveert dus de snelheid! De FRITZ!, TP-Link Deco M5 en Ubiquiti systemen zijn dual-band. De andere systemen zijn tri-band. Zij hebben een eigen toegewijde connectie (ook wel backhaul genoemd) voor de verbinding tussen de stations. Op deze manier zijn de tri-band systemen vele malen sneller dan de dual-band systemen.

Dual-band of Tri-band

Het verschil tussen dual-band (links) en tri-band (rechts) mesh wifi, versimpelde weergave.

Roaming

Wat alle systemen gemeen hebben is dat ze wifi roaming ondersteunen. Dankzij roaming kan je zonder onderbrekingen al video-bellend, append of bellend door je huis lopen. Van de zolder naar de tuin en weer terug.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.