Conclusie en resultaten

Na 342 (!) tests en heel wat uren data verwerken hebben we alle uitkomsten op een rijtje kunnen zetten. De overall scores van de geteste mesh wifi systemen zijn als volgt:

Resultaten Mesh Wifi multitest - Overall score

Netgear is met de Orbi RBK23 de overduidelijke winnaar. Een aantrekkelijk geprijsd mesh wifi systeem dat niet alleen snel is maar er ook goed uitziet en met een zeer goede en uitgebreide app geleverd worden. Een verdienstelijke tweede plek voor de D-Link COVR. Een snel, mooi en heel gebruiksvriendelijk systeem. TP-Link krijgt een goede derde plek met marginaal verschil met #5, dankzij een strakke app, goede performance en een leuk vormgegeven systeem.

We hebben alle systemen op meerdere onderdelen beoordeeld, het volledige overzicht staat in onderstaand diagram.

Resultaten Mesh Wifi multitest - Score per onderdeel

We hebben de scores als volgt berekend:

Snelheid

We bekijken voor elke positie (base, sat en veraf), test (down, up, ping, kleine files, grote file), en locatie (Alpha, Sean) hoe de “ranking” is van de systemen. De beste score krijgt een 1, de slechtste krijgt een 7. Elke test heeft zijn eigen gewicht, afhankelijk van het belang voor dagelijks gebruik, 10 punten voor download, grote file transfer 9 punten, 8 voor upload, 7 voor ping en 6 voor kleine files. We delen de score door het gewicht, nr. 1 krijgt zo 10 punten, nr. 2 krijgt 5 punten, nr. 3 krijgt 3,33 punten en zo door. Alle scores worden opgeteld en genormaliseerd naar een vijfpuntsschaal op basis van de hoogste overallscore.

Bereik

Zelfde methode als snelheid maar alleen op basis van wifi (veraf).

App

Op basis van ervaringen tijdens installatie en inzicht in het systeem en de werking. Ubiquiti is veruit de mooiste app met veel informatie. Linksys schiet qua info tekort, je ziet bijvoorbeeld niet met welk station je verbonden bent en snelheid van de verbinding is niet zichtbaar.

Prijs

We beoordelen de prijs/kwaliteitverhouding hoeveel waar krijg je voor je geld.

Featureset

Hoeveel functies en instellingsmogelijkheden heeft het systeem? Netgear heeft bijvoorbeeld meerdere UTP-poorten en veel meer instellingsmogelijkheden. De rest scoort daarop minder.

Installatie

Hoe eenvoudig is het systeem te installeren, fysiek en met app. Qua app scoort iedereen maximaal, is echt heel erg goed. Pluspunten voor D-Link en Netgear vanwege markering op base. Minpunten voor Ubiquiti vanwege onhandige positionering in stopcontact en het onrealistische “Alles is geweldig” in de app terwijl de verbinding verre van goed is.

Design

Heel eerlijk, dit is 100% subjectief. Uitschieters zijn D-Link: erg mooie vormgeving van de stations en voelt kwalitatief erg goed, en Ubiquiti vanwege touch display, de oplichtende voet van de base en de geluidssignalen.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.