De test

Deze test heeft ondergetekende samen met Jaap Veenstra van Alpha Audio opgezet. Jaap is een echte (met alle respect) netwerk nerd. We vroegen ons enkele maanden geleden af hoe goed de Mesh Wifi systemen nu echt zijn. We zien er steeds meer op de markt verschijnen en lezen veel goede ervaringen van gebruikers. Tijd dus voor een eigen test.

Ben je benieuwd naar hoe we getest hebben? Lees dan verder. Wil je liever direct de uitslagen per systeem? Klik dan naar de volgende pagina.

Twee locaties

Om een echt goed beeld te krijgen van de systemen hebben we flink wat tests bedacht, die we hebben uitgevoerd op twee locaties: bij Jaap op kantoor en bij ondergetekende in huis. Op kantoor is alles gelijkvloers en kunnen we grote afstanden testen. In huis kunnen we testen op meerdere verdiepingen en zo de invloed van dikke isolatie en vloerverwarming op het signaal meten.

Wat hebben we getest?

We hebben vijf eigenschappen getest van elk systeem: downloadsnelheid, uploadsnelheid & ping. De download- en uploadsnelheid geven een beeld van hoe snel je kan internetten of streamen, dan wel foto’s en video’s op insta of facebook kan plaatsen. Ping staat voor de reactiesnelheid, hoe lager hoe beter, met name voor gamers heel belangrijk. We hebben gebruik gemaakt van Ookla’s speedtest.net, de meest gebruikte snelheidstest. Met deze tests heb je een goed beeld van hoe het systeem presteert met normaal internetten, streamen en gamen.

Naast de internetsnelheid hebben we ook twee test gedaan die ruwe snelheid en kwaliteit van de router en de verbinding naar de stations in beeld brengen. We hebben daarvoor één groot bestand van 4GB (ongeveer de grootte van een DVD) gekopieerd én een verzameling hele kleine bestanden (1.524 files van in totaal 27,8MB, ongeveer de grootte van vijf mp3tjes).

De testopstelling

De tests hebben we op meerdere posities uitgevoerd. De opstellingen waren als volgt:

Kantoor

Bij Jaap stond het basisstation (base) in de technische ruimte. We hebben de tests met de laptop op ongeveer een meter afstand gedaan (positie 1). Het tweede station (sat) hebben we op 18 meter afstand neergezet van het basisstation. Ook hier testten we met de laptop op een meter afstand (positie 2). De derde positie waarop we getest hebben was zo’n 21 meter verwijderd van het tweede station (positie 3).

Mesh Wifi Testopstelling kantoor Jaap

Mesh Wifi Testopstelling kantoor Jaap

In huis

In huis hebben we een andere opstelling gebruikt. Het basisstation (base) hebben we in de meterkast neergezet. Vervolgens hebben we getest op de bank in de woonkamer, ongeveer een meter of 4 vanaf de meterkast (positie 1). Het tweede station (sat 1) hebben we op de werkkamer op de eerste verdieping geplaatst, ongeveer 6 meter vanaf het basisstation. We hebben getest met de laptop op het bureau, op ongeveer 2 meter afstand (positie 2). Het derde station (sat 2) hebben we op zolder neergezet, op zes meter afstand van het tweede station. Op zolder hebben we twee verschillende tests gedaan: namelijk de verbinding met het tweede station in de werkkamer en met het derde station op zolder. De laptop hebben we voor deze tests midden op zolder neergezet (positie 3).

Mesh Wifi Testopstelling in huis Sean

Mesh Wifi Testopstelling in huis Sean

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.