FRITZ!

Het FRITZ!-systeem is een beetje een vreemde eend in de bijt in deze test. Het is niet echt een mesh wifi systeem zoals de anderen. Sowieso moet je de onderdelen los kopen, dus een router en een of twee access points. Wij hebben getest met een FRITZ!Box 7590 router en twee FRITZ!WLAN 1750E access points. Deze access points kunnen draadloos werken maar zijn eigenlijk bedoeld om met een netwerkkabel aangesloten te worden op de router. Het is een dual band systeem en dat merk je. Hoewel de 7590 een dijk van een router is met heel veel opties en de 1750’s goede access points zijn komen ze in de test niet goed uit de verf.

FRITZ!Box 7590

SysteemDual-band
Wifi-ratingAC1750
Aansluitingen4x UTP
Aantal stationsnvt
BijzonderhedenDECT / Telefonie
Prijs€ 239,- (router) / € 69,- (access points

De referentie set thuis is exact dezelfde apparatuur maar dan is alles met netwerkkabels aangesloten. Dan zie je dat de prestaties wel erg goed zijn. FRITZ! heeft onlangs een nieuw tri-band access point aangekondigd, daarmee zullen de prestaties flink toenemen.

Installeren

In vergelijk met de andere systemen is de installatie van FRITZ! erg omslachtig. We zijn er zeker een uur mee bezig geweest. Als enige in deze test kan je het systeem dan ook niet met een app installeren. Als je niet regelmatig routers installeert is het een grote uitdaging om dit systeem goed aan de praat te krijgen. We zullen je de details en eigenaardigheden besparen. Op dit vlak is er flink werk aan de winkel voor FRITZ!

Daarnaast is er nog een probleem met de access points. Je moet ze in het stopcontact steken. Stopcontacten zitten over het algemeen niet op de meest gunstige positie voor het wifi signaal. Vaak in een hoek van de kamer en laag bij de grond. Als ze stopcontacten wel op een goede positie zitten dan hangt het access point waarschijnlijk vol in het zicht, dat is niet zo fraai. Bovendien zijn prestaties van deze access points sterk afhankelijk van de positie merkten we tijdens testen. Daar hebben de andere systemen geen last van.

App

FRITZ! heeft een eigen app, maar die is pas te gebruiken als je het systeem helemaal hebt geïnstalleerd en geconfigureerd. We hebben de app al eerder bekeken bij de review van de FRITZ!Box 7590.

Resultaten

Zoals gezegd zijn de resultaten niet best. Onze test bij de base zijn gewoon goed, maar op afstand is het ronduit teleurstellend. De snelheid halveert, de ping is erg hoog en file transfers duurt heel erg lang. Sterker nog, bij Jaap op kantoor duurde het zo lang dat we de test voortijdig hebben afgebroken. Kortom, op dit moment is FRITZ! als puur draadloos wifi mesh systeem niet aan te raden. We weten echter wel dat het een erg goed systeem is als de access points bekabeld zijn of je gebruik maakt van powerline adapters.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.