Hoe mooi en handig al die slimme oplossingen in huis ook zijn, de zorgen over privacy zijn groot. Maar een vijfde van alle Nederlanders (18%) vertrouwt Smart-apparaten volledig. De kans dat iemand op afstand meeluistert of gevoelige data verzamelt via ‘slimme’ apparaten in huis is voor veel mensen nog een drempel. Slimme apparaten zijn aan een opmars bezig, maar toch bestaat er ook terughoudendheid onder Nederlanders.

Zorgen over privacy

Ruim tweederde van de Nederlanders (68%) maakt zich zorgen over dat de gegevens van hun slimme apparaten in verkeerde handen kunnen vallen. Bovendien is zo’n driekwart (74%) bang dat de Smart-apparaten gehackt kunnen worden. Dit blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van MediaMarkt Nederland uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder 1.085 Nederlanders, naar de kennis, houding en het gedrag van Nederlands publiek ten aanzien van Smart Home.

Geen extra maatregelen

Bij de hierboven gestelde zorgen zou je verwachten dat men maatregelen treft. Dat valt echter tegen: maar een kwart (26%) weet er nodig is om Smart-apparaten veilig aan te sluiten op het internet. Wel opvallend, de helft (51%) verdiept zich in de veiligheid en privacy bij de aanschaf van Smart-apparaten. Wij vragen ons wel af hoe men dit doet. Helaas biedt het onderzoek daar geen inzicht in.

Praten tegen apparaten wordt nog spannend gevonden, bijna de helft (49%) noemt het een drempel. Ook hier spelen de zorgen rondom privacy een grote rol. Zo is iets meer dan de helft (52%) bang dat er altijd iemand meeluistert. Al met al zou slechts 17% van de Nederlanders alle apparaten in huis met spraak willen aansturen. besturing via de smartphone zien veel meer mensen zitten; 35% geeft aan dit als uitkomst te zien.

Laat je goed informeren

“Ik snap de terughoudendheid van veel Nederlanders volkomen,” zegt Liedewij Trampe, Manager Category Marketing bij MediaMarkt. “Dat je je in het gebruik van slimme apparaten moet wapenen tegen hacks of het delen van privacygevoelige informatie is vaak wel bekend, maar hoe je dat dan precies doet is voor velen nog een vraag.
Daarnaast weten veel mensen niet dat ze al lang een slim apparaat in huis hebben, zo blijkt uit ons onderzoek. Maar privacy en veiligheid hoeven geen drempel te zijn. Bewustwording is vaak de eerste stap. Je goed laten informeren kan al een groot verschil maken. Je ziet bijvoorbeeld nu al in ons onderzoek dat mensen die bekend zijn met Smart Home veel meer open staan voor de nieuwe toepassingen.”

Over het onderzoek

Het onderzoeksrapport inclusief verantwoording is te downloaden via deze link.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.