In de vorige blog hebben we twee opties uitgewerkt: bediening via de app (smartphone of iPad) of via de slimme schakelaar. Daar blijft het echter niet bij. Smart verlichting kun je namelijk ook stembediening of een bewegingssensor schakelen. Dit zie je (in Nederland) nog niet veel. Tijd voor verandering dus!

Stembediening

Stembediening met HomeyPraten tegen je lampen.. Het zal er misschien een beetje vreemd uitzien. We zijn het gewend om alledaags mondelings te communiceren met mensen en zelfs met (huis)dieren, maar natuurlijk nog niet met apparaten of systemen. Binnen de Smart Home sector is deze vorm van communicatie al lang niet vreemd meer. Er komen allerlei Smart Home producten met stembediening (ook wel voice control genoemd). En zeg nou zelf; het is de ultieme vorm van comfort. Je hoeft niet eens meer een app te openen of een knop in te drukken, enkel je mond te bewegen. Je zegt simpelweg welke lamp je aan wilt hebben, bijvoorbeeld: keukenlamp aan. In een flits zal deze gaan branden. Je kunt ook de lichtscenes bedienen met je stem, zodat, enkel door bijvoorbeeld ‘nachtmodus’ te zeggen, alle lampen uitgeschakeld worden.

Bediening via stemherkenning is nog in ontwikkeling. Laat je vooraf daarom altijd goed adviseren als je voor deze optie kiest. Want ook bij deze optie geldt dat je de juiste keuzes moet maken op basis van je persoonlijke voorkeur, behoeftes en budget.

Bewegingssensor

Verlichting die automatisch aanspringt wanneer je een ruimte binnenloopt zie je steeds vaker. Het bespaart energie en geeft ook een veilig gevoel aangezien je direct doorhebt dat er ergens beweging wordt gedetecteerd. In principe valt deze optie niet echt onder licht ’bedienen’, omdat de lampen zichzelf automatisch in- of uitschakelen. Maar het is wel een bewuste keuzemogelijkheid op het gebied van lichtbediening.

Fibaro motion sensor Bewegingsmelder Esylux

Bij het openen van een deur (zoals de voordeur, slaapkamerdeur of trapkast) kan de verlichting bijvoorbeeld automatisch ingeschakeld worden. Lampen kunnen aanspringen als er mensen voor het huis lopen, de oprit op komen lopen of bij de voordeur staan. Ook bij deze optie kunnen bepaalde lichtscenes worden ingesteld als er beweging wordt gedetecteerd in een bepaalde ruimte. Alles is mogelijk..

De bovenstaande mogelijkheden worden vaak als extra optie gekozen, naast bijvoorbeeld bediening via een app. Ze bieden extra gemak, rust, comfort en veiligheid. En voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn, zijn het gewoonweg ideale oplossingen.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.