Mooie producten, die vol zitten met slimme technologie en eenvoudig te gebruiken zijn. Dat is het streven van Netatmo. Deze Franse fabrikant timmert sinds haar oprichting in 2011 stevig aan de weg. In dit artikel belichten we dit mooie merk en een aantal van haar slimme producten.

Sinds de introductie van Netatmo’s eerste product in 2012 –  een slim weerstation – hebben zij gestaag nieuwe producten gelanceerd. In totaal hebben zij voor deze producten al 14 keer de prestigieuze CES innovatie award gewonnen. Inmiddels zijn de slimme apparaten van Netatmo in meer dan 175 landen verkrijgbaar. De roots blijven Frans, het hoofdkantoor staat in Parijs waar zo’n 150 mensen werken.

Netatmo apparaten

Je kunt de slimme apparaten van Netatmo indelen in vier groepen: beveiliging, energie, weer en luchtkwaliteit. Onder deze groepen vallen beveiligingscamera’s, een thermostaat, weerstation, sirene en allerhande slimme sensoren. Wat Netatmo heeft gedaan is deze apparaten goed bekeken en uitgedacht hoe ze ze slimmer kunnen maken én mooier. Om je een beeld te geven van de slimme nieuwe mogelijkheden zullen we een aantal van deze groepen verder uitlichten.

Beveiliging

Beveiligingscamera’s, raam- en deursensoren zijn al jaren populair om je huis mee te bewaken. Netatmo heeft de gewone camera slimmer gemaakt. Want wat als een camera niet alleen beelden opneemt, maar je ook waarschuwt als er iets vreemds gebeurt? Met deze gedachte in het achterhoofd hebben zij de Presence (buitencamera) en de Welcome (indoorcamera) ontworpen.

Welcome & Presence

In beide camera’s zit software die alle beelden analyseert en via algoritmes gezichten en vormen kan onderscheiden. De Presence bewaakt je oprit of achtertuin en herkent verschillende objecten. Hij weet dus of hij een persoon, dier of auto ziet. Naar gelang je wensen kan je daar een melding van krijgen, bij dieren bijvoorbeeld niet maar bij mensen of auto’s op de oprit wel. De Welcome herkent daarnaast ook gezichten. Hierdoor weet je precies wie er binnenkomt. Dit kan handig zijn wanneer je kinderen thuiskomen met (onbekende) vrienden. Maar ook wanneer er ongewenst bezoek binnenstapt. Waar je ook maar bent ter wereld, mits je een internetverbinding hebt, krijg je netjes een melding wie er binnenkomt. Wel zo veilig! In tegenstelling tot traditionele camerasystemen, nemen deze camera’s niet continu op. Pas bij het detecteren van beweging start de opname.

Geen abonnement

De camera’s worden met een gratis app geleverd. Hiervoor hoef je geen maandelijks abonnement af te sluiten, wat in het geval van veel andere beveiligingssystemen wel het geval is. Netatmo heeft een koppeling gemaakt waardoor de opgenomen beelden worden opgeslagen in je eigen dropbox-account. Zo heb je altijd toegang tot het beeldmateriaal en kan je in geval van nood meteen actie ondernemen.

Rookmelder

Onlangs heeft Netatmo een rookmelder aan het programma toegevoegd. Ook hier hebben ze weer goed gekeken naar verbeterpunten. Wat blijkt, veel rookmelders worden niet getest door de bewoners. Ook blijkt dat vaak onduidelijk is hoe vol de batterij van de melder nog is. Dat zijn zaken waar je je geen zorgen over zou moeten maken. Netatmo heeft daarom een krachtige batterij, die tot 10 jaar mee moet gaan, in de rookmelder geplaatst. Bovendien houdt de rookmelder zelf de batterij in de gaten en geeft een melding zodra deze leeg dreigt te raken. Als extra functie kan de rookmelder je via de app herinneren dat je de melder moet testen. Heb je per ongeluk de melder af laten gaan, door het gourmetten bijvoorbeeld, dan kan je met de app eenvoudig de sirene stopzetten. Of, als er wel iets aan de hand is en je bent niet thuis dan krijg je daar in de app gewoon een melding van.

Netatmo Rookmelder

Netatmo Rookmelder

Energie

Met de Netatmo, door STARCK ontworpen, slimme thermostaat en de radiatorkraan is het mogelijk de temperatuur in huis nog beter te regelen. De thermostaat regelt de aansturing van de ketel en de centrale temperatuur in huis. Met de radiatorkranen kan je de temperatuur per ruimte regelen. Zo hoef je niet in de slaapkamers te verwarmen alleen om de woonkamer warmer te krijgen. In de radiatorkraan zit daarnaast nog een slimmigheidje waardoor de kraan dichtgaat als je het raam opent. Zo stook je niet voor de mussen.

Netatmo Thermostaat & Radiatorkraan

Netatmo Thermostaat & Radiatorkraan

De verwarming instellen is een fluitje van een cent. In de app doorloop je een paar vragen waarna de thermostaat zichzelf configureert en je er verder geen omkijken meer naar hebt. Ga je op vakantie? Met een druk op de knop stel je het in. Het mooie van de oplossing van Netatmo is dat de thermostaat daarnaast ook reageert op de omgeving. Bij een lage buitentemperatuur wordt daarom eerder de verwarming ingeschakeld. Bovendien wordt het energieverbruik netjes bijgehouden en inzichtelijk gemaakt via de app.

Weer

Met het weerstation van Netatmo heb je 24/7 actuele informatie over het weer. Hij meet temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Bovendien kan je er een regenmeter en een windmeter aan koppelen. Alle gegevens kan je in de app bekijken maar zijn ook (geanonimiseerd) publiek toegankelijk: https://weathermap.netatmo.com/ Er zijn zo’n 50.000 weerstations in gebruik in Nederland en de data die daar uitkomt wordt o.a. door Buienradar gebruikt.

Netatmo Weerstation

Netatmo Weerstation

Ook het bewaken van het leefklimaat in huis is een belangrijk onderdeel van veilig wonen. Daarom levert Netatmo ook een module voor binnenshuis bij hun weerstation. Deze meet o.a. het luchtkwaliteit, CO2, luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Elke vijf minuten voeren de sensoren een meting uit. Zodra er iets niet klopt, krijg je een melding. Zo kan je eenvoudig zorgen voor een gezond klimaat in huis.

Luchtkwaliteit

Wil je zicht hebben op de kwaliteit van de lucht in huis maar heb je geen behoefte aan een weerstation? Daar heeft Netatmo de Healthy Home Coach voor. Deze sensor is bedoeld om jouw binnenklimaat te monitoren en jou te helpen met gezonde lucht in huis. En dat is hard nodig! Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat de kwaliteit van de lucht in de helft van alle woningen onder de maat is. Terwijl we gemiddeld ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Een slecht binnenklimaat verhoogt de kans op (gezondheids)klachten.

Netatmo Healthy Home Coach

Netatmo Healthy Home Coach

De Healthy Home Coach meet temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit (o.a CO2) en geluid. Al deze meting worden gecombineerd en via de app heb je zo eenvoudig inzicht in de gegevens. Je krijgt ook tips hoe de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. Je leest er binnenkort meer over in een uitgebreide review.

Meer weten?

Hou dan Smart Living Magazine in de gaten, binnenkort publiceren we een review van de Presence buitencamera en de Healthy Home Coach. Bezoek ook eens de website van Netatmo voor meer informatie.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.