Op de afgelopen CES was het voice wat de klok sloeg. Elk zichzelf respecterend merk had minstens een product op de stand dat met een van de grote stemassistenten te bedienen was. Waar we een aantal jaar geleden de opkomst van smart zagen is dat nu naar stem verschoven. Het mag duidelijk zijn, voice is het nieuwe buzzword in smart land! Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het met je stem bedienen. Voegt het wel echt iets toe? En hoe smart (in de zin van intelligent) zijn al die apparaten?

Voice

Voice (r)evolutie?

Als je de ontwikkelingen op elektronicagebied de afgelopen jaar een beetje gevolgd hebt dan moet je opgevallen zijn dat er flink ontwikkeld wordt. Loop een willekeurige electro-winkel binnen en je ziet op alle apparaten wel iets van smart staan. Er lijkt een ware revolutie gaande, ook bij ons allen in huis. Alhoewel, revolutie? Ik denk eerder dat het evolutie is. We spreken wel over smart, of intelligente apparatuur, maar zijn die apparaten echt intelligent? Je lampen kunnen bedienen met een app, is dat intelligent? Ik zie dat als niet meer dan een nieuwe manier van bedienen, niet perse een vorm van intelligentie.

Artificial intelligence

Smart of connected

De meest smart apparaten zijn vooral connected apparaten. Met andere woorden: met een netwerk of met het internet verbonden apparaten. Het apparaat zelf is niet echt intelligent. Neem weer de smart lamp, die gaat niet uit zichzelf aan als het donker wordt. Tenzij je dat hebt ingesteld. Of de Smart TV, je moet nog steeds kiezen wat je wil kijken, hij schotelt niet zelf automatisch je favoriete serie voor. Natuurlijk zijn er wel smart apparaten waar (een vorm van) intelligentie inzit, of die de intelligentie in de cloud hebben. Neem de Nest-thermostaten en bijvoorbeeld de Netatmo camera’s. Die leren van je gedrag en kunnen dus slimmer worden.

Voice als domme butler

De hausse aan stembediende apparaten die we nu zien bieden ook niet meer dan een nieuwe manier van bedienen. Zie ze vooral als een niet al te slimme butler. Het intelligentie niveau is laag. Je moet nog steeds vertellen wat het apparaat moet doen: “Zet het licht in de woonkamer aan”, “Sluit de gordijnen op de slaapkamer”, “Speel mijn playlist ‘favorieten’ op Spotify in de werkkamer”, dat werk. Hoe handig het ook is om niet altijd met je smartphone je lampen hoeven te bedienen, of naar een knop te hoeven lopen, je zou willen dat het meer autonoom werkt. Het zou al een hele verbetering zijn als de stemassistenten natuurlijke spraak zouden verstaan. Nu moet je nog een min of meer exacte combinatie van woorden uitspreken om een en ander met stem te kunnen bedienen.

Glazen bol

Toekomst

Het beeld dat ik hierboven schets is natuurlijk een momentopname. Over een paar jaar lachen we erom, net zoals we moeten lachen om de eerste generatie mobiele telefoons, de fax en talloze andere handige uitvindingen uit het verleden die zijn ingehaald door de tijd. De eerste tekenen van de toekomst zijn al wel zichtbaar. Ik had het hierboven al even over Nest en Netatmo als voorbeelden van intelligentie in producten. Dat gaan we, verwacht ik, in de toekomst steeds meer zien. Er wordt momenteel op allerlei vlakken al hard gewerkt aan artificiële intelligentie (AI). Ik verwacht dat het niet lang meer zal duren tot het in een beperkte vorm het nieuwe buzzword word in ‘smart-land’. Eindelijke ‘echte’ intelligentie!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.