Wie net als ons al wat langer bezig is met slimme apparaten heeft er waarschijnlijk wel een paar ongebruikt in de kast liggen. Door technologische vooruitgang is de (economische) levensduur van sommige apparaten erg kort. Zeker slimme apparaten verouderen nogal snel. Soms belanden ze in de vuilnisbak, of beter, bij de recycling of op marktplaats. Maar wist jij dat deze apparaten jouw geheimen kunnen bevatten?

Wachtwoorden

Als je een slim apparaat installeert moet je in 9 van de 10 gevallen een gebruikersnaam en wachtwoord instellen. Daarnaast moet je zeer waarschijnlijk het apparaat met je wifi-netwerk verbinden. De wachtwoorden worden  in het apparaat opgeslagen. Veel fabrikanten zorgen ervoor dat deze gevoelige gegevens met encryptie worden beveiligd en zo veilig zijn opgeslagen op het apparaat. In principe kan niemand daar dus zomaar bij. Maar niet iedereen neemt het even nauw met de beveiliging. Zo bleek onlangs dat LIFX (van de wifi lampen) de wachtwoorden niet helemaal veilig op het apparaat bewaarde.

limitedresults.com pwn lifx

LIFX lamp hardware hack | bron: limitedresults.com

Eenvoudig te hacken?

Uit het artikel dat deze ‘hardware hacker’ publiceerde blijkt wel dat het niet eenvoudig is om de LIFX-lampen te hacken. Zonder specialistische kennis, doorzettingsvermogen en het juiste gereedschap is het niet te doen. En LIFX was zich gelukkig al bewust van het probleem en had al een update uitgebracht voordat de hardware hacker zijn bevindingen publiceerde. LIFX is daar gelukkig open over en heeft direct uiteengezet hoe zij met veiligheid omgaan. Maar, dat is LIFX, een succesvolle relatief bekende organisatie met imago om hoog te houden. Hoe zou dat gaan met al die Chinese fabrikanten die hun waren via Aliexpress verkopen voor dumpprijzen? Wij hebben al een zeer goedkope Chinese wifi-camera in handen gehad die zonder enige moeite alle wachtwoorden en andere zaken prijsgaf. Als je die weggooit, verkoopt of laat recyclen liggen jouw wachtwoorden op straat, praktisch open en bloot. Een groot risico, helemaal als je één of een beperkt aantal wachtwoord(en) voor alles gebruikt (foei!).

Blijf veilig: reset!

De meest eenvoudige stap die je kan zetten om je oude apparaten veilig van de hand te doen is ze te resetten. Daarmee voorkom je in ieder geval dat je wachtwoorden nog in het apparaat blijven staan. Enige voorzichtigheid bij het kopen van slimme apparaten is ook wel aan te bevelen. Security is duur en staat voor veel budgetmerken heel laag op het prioriteitenlijstje. Onze tip: blijf veilig en reset je apparaten als je ze niet meer gaat gebruiken.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.