Je huis aankleden met slimme lampen, sensoren, gemotoriseerde gordijnen en intelligente radiatorknoppen was nog nooit zó eenvoudig. Maar al die apparaten met elkaar laten samenwerken is een hele uitdaging. Daar moet Bluetooth Mesh verandering in gaan brengen. Het zou zelfs wel eens de volgende grote huisautomatiseringsstandaard kunnen worden.

Bluetooth Mesh grafisch

afbeelding: bluetooth.com

Bluetooth

Bluetooth is natuurlijk al jaren een veelgebruikte draadloze techniek. In tal van apparaten zit de techniek al ingebouwd, van telefoons tot lampen en van radiatorknoppen tot bewegingssensoren, maar bijvoorbeeld ook in muizen, headsets en speakers. Heel veel verschillende apparaten met unieke toepassingen maken allemaal gebruik van dezelfde techniek. Bij de ontwikkeling van Bluetooth is daar nooit echt goed rekening mee gehouden. Zo zou je bewegingssensor van merk A in principe best kunnen samenwerken met de lamp van merk B. In principe dus, want in de realiteit werkt dat niet. Daar moet verandering in komen vinden ze bij de Bluetooth SIG, de organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van Bluetooth.

Bluetooth Mesh

Bluetooth Mesh is de eerste grote stap richting het echt eenvoudig laten samenwerken van Bluetooth apparaten. Net zoals bij Mesh wifi kunnen Bluetooth mesh apparaten onderling met elkaar communiceren. Zo ontstaat, als je meerdere Bluetooth Mesh apparaten hebt, in huis een groot verbonden netwerk van apparaten. Zie ook onderstaande schematische weergave waarbij de genummerde bolletjes Bluetooth apparaten zijn en de lijnen de verbindingen weergeven. De Mesh-techniek kennen al van onder ander Philips Hue (dat werkt met het draadloze Zigbee-protocol) en bijvoorbeeld Fibaro (dat werkt met Z-Wave). Waar je bij Hue en Fibaro een bridge of controller nodig hebt om apparaten te bedienen is dat Bluetooth Mesh niet meer nodig. Je telefoon, tablet en bijvoorbeeld laptop beschikken al over Bluetooth zodat je al die apparaten direct kan aansturen zonder extra apparaten aan te hoeven schaffen.

Bluetooth Mesh schematisch

Schematisch weergave Bluetooth Mesh – afbeelding: bluetooth.com

 

Smart Home met Bluetooth Mesh

De belangrijkste vereiste voor een goed werkend systeem in een slim huis is interoperabiliteit. Een mooi woord voor onderling kunnen samenwerken. Tot nu kon ondanks de Bluetooth Mesh-techniek nog geen interoperabiliteit gegarandeerd worden. Oftwel, de verschillende apparaten kunnen nog niet met elkaar communiceren en elkaar begrijpen. Om daar verandering in te brengen is een Smart Home werkgroep opgericht binnen de Bluetooth SIG. In die werkgroep zitten onder andere Alibaba en Xiaomi, geen kleine jongens dus. We hebben daar best hoge verwachtingen van en zijn dan ook zeer benieuwd naar de ontwikkelingen.

Nadelen Bluetooth Mesh

De techniek en de deelnemers achter de standaard zijn veelbelovend. Maar er kleven ook enkele, kleine, nadelen aan deze techniek. Allereerst is Bluetooth niet zo energiezuinig als Zigbee en Z-Wave, dat kan met name voor apparaten op batterijen een probleem gaan vormen. Daarnaast zit Bluetooth in dezelfde frequentieband als Wifi, 2,4 Ghz. Veel Bluetooth-apparaten in huis zouden dus problemen kunnen opleveren voor het wifi netwerk. Wellicht dat daar met Wifi 6 (ook wel 802.11ax genoemd) verandering in komt. Al met al interessante tijden en ontwikkelingen!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.