Denk je aan Dyson dan denk je aan hightech, radicaal en overengineering. Ons hart gaat daar sneller van kloppen, die hang naar perfectie op het waanzinnige af. In dat licht zijn we dan ook onder de indruk van de nieuwste innovatie van Dyson. Dyson heeft namelijk een lamp ontworpen, de Dyson Lightcycle ‘taaklamp’. Een hightech, superlamp die 60 jaar lichtkwaliteit garandeert én tjokvol zit met technische snufjes die moeten zorgen voor het allerbeste licht.

Dyson Lightcycle bureaulamp zwart

Dyson Lightcycle haalt daglicht naar binnen

De ingenieurs van Dyson wilden een lamp maken die de daglichtcyclus volgt. Ons lichaam kan namelijk beïnvloed worden door de cycli van het daglicht. Met een hoger niveau van blauw licht overdag en veel lagere niveaus in de ochtend en avond. De Dyson Lightcycle corrigeert de kleurtemperatuur en helderheid van de lamp continue zodat deze overeenkomt met het daglicht. Zorgt de lamp ervoor dat automatisch het juiste licht schijnt voor het van de dag. Hoe het daglicht er uitziet verschilt op elke plek op aarde. Zo is het daglicht in Amsterdam heel anders dan het daglicht in Buenos Aires bijvoorbeeld. Kleurtemperatuur en helderheid veranderen voortdurend, op elke lokatie en afhankelijk van het seizoen.

Dyson Lightcycle Algoritme

Dankzij het Dyson Lightcycle algoritme wordt de tijd, datum en GPS-locatie van de lamp bepaald. Zo kan hij de kleurtemperatuur en de helderheid van het daglicht berekenen. Deze gegevens worden elke minuut van je telefoon naar de lamp verzonden, zodat het licht zich aanpast aan het daglicht. De software bevat meer dan een miljoen satellietmetingen die de verschillende lichtomstandigheden in de atmosfeer van de aarde gemeten hebben op verschillende tijdstippen van de dag. Hij meet continu de daglichtgegevens voor een dynamische kleurafstemming. De lamp bevat drie warme en drie koele LED’s die samenwerken om daglicht te simuleren.

Dyson Lightcycle bureaulamp zilver

Beter zicht

We merken het vaak niet direct, maar te weinig licht of flikkerend licht kan vermoeide ogen veroorzaken. Als je nu bedenkt dat we tot 90% van onze tijd binnen doorbrengt dan mag duidelijk zijn dat goed licht heel belangrijk is. De Dyson Lightcycle zorgt voor krachtig licht met een hoge helderheid, van meer dan 1.000 lux. Bovendien beschikt de lamp over verblindingsbescherming en een lage optische flikkering. Ondanks dat er meerdere LED’s in de lamp zitten straalt de lamp dankzij een zevenhoekige reflector als een enkele lichtbron, met slechts één schaduw.

60 jaar lichtkwaliteit

Het is niet bij iedereen bekend dat de kwaliteit van LED-licht afneemt door hitte. Sterker nog, dat gebeurt zonder tegenmaatregelen direct na het inschakelen. Veel LED-lampen zijn daarom voorzien van koeling. Maar Dyson pakt dat anders aan, met een beter koelsysteem op basis van technologie die vaak in satellieten wordt gebruikt. Deze heatpipe technologie houdt de lamp veel koeler en dat betekent dat de helderheid en lichtkwaliteit gedurende 60 jaar behouden blijft. Hierdoor neemt de kwaliteit van de Dyson Lightcycle niet af in de loop van de tijd en kan het de kleur en helderheid betrouwbaar instellen, om het natuurlijke daglicht te blijven volgen.

Dyson heatpipe koeling

Dyson Lightcycle Link-app

De lamp is natuurlijk ook met een app te bedienen en in te stellen. Zo kan je met de Dyson Link-app het licht personaliseren: lichtsterkte, temperatuur etc. Maar de Dyson Lightcycle heeft ook functies voor verschillende bezigheden zoals studeren, ontspannen, precisie, boost, wake-up en een slaapstand. Vreemd genoeg is er geen koppeling met Alexa, Google Home of Siri. 

Dyson Link app

Prijs en beschikbaarheid

De Lightcycle is vanaf 1 april beschikbaar. Hij is leverbaar in twee kleuren: zilver en zwart, en twee uitvoering: bureaulamp en staande lamp. De bureaulamp kost € 499,- en de vloerlamp kost € 749,-. Wij gaan vast sparen!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.