Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, werkt aan LiFi. Het is een alternatief voor wifi waarbij de signalen niet als radiogolven worden verstuurd maar als lichtgolven. Hierdoor zou LiFi veel beter moeten werken in drukke omgevingen. Ideaal op kantoor maar wij zien ook wel handige toepassingen voor thuis.

Wat is LiFi ?

LiFi staat voor Light Fidelity, een knipoog naar wifi dus, dat voor Wireless Fidelity staat. Voor LiFi worden speciale lampen gebruikt die voorzien van een netwerkaansluiting. Deze lampen zetten de netwerksignalen om in lichtflitsen. De lampen flitsen dusdanig snel dat wij mensen het niet kunnen zien knipperen, gelukkig. Alle apparaten die met het systeem moeten kunnen werken hebben een speciale module nodig die de lichtsignalen kan ontvangen en verzenden. Het is dus niet zomaar mogelijk om er gebruik van te maken.

LiFi lichtbron

LiFi lichtbron

Voordelen

In theorie is de bandbreedte van LiFi tot wel 1000x zo groot als die van wifi. Je zou er dus veel sneller mee kunnen internetten. Ook is het erg lastig af te luisteren, en daarmee veel veiliger, omdat licht nu eenmaal niet door muren kan. Daarbij geldt nog dat het signaal niet stoort in gevoelige omgevingen als ziekenhuizen of aan boord van een vliegtuig. Bovendien is de capaciteit van het licht-netwerk veel hoger. Signify geeft aan dat tot 15 gebruikers verbinding kunnen maken met 1 lamp. Dat zou in een slim huis een uitkomst zijn, je kan dan je TV, laptop, streamer, spelcomputer, mobiele telefoon, slimme thermostaat, en nog een hele verzameling apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden zonder dat het netwerk daar echt onder leidt.

Tests

Signify voert op dit moment ‘real life’ tests uit op meerdere lokaties wereldwijd. Alleen nog in kantoren en andere zakelijke omgevingen. We hopen van harte dat ze ook in huizen gaan testen. Het lijkt ons te gek als straks de Hue-lampen nog slimmer worden en zorgen voor super snel internet in huis. Al zullen we dan nog wel een oplossing moeten vinden voor de netwerkkabels naar de lampen toe. Dat is in huis nogal een uitdaging… In ieder geval zijn we heel benieuwd naar hoe dit zich gaat ontwikkelen. Voor ons in ieder geval tijd om er eens goed in te duiken. Binnenkort kan je er hier meer over lezen!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.