Alle ontwikkelingen op AI-gebied ten spijt, er komt nog veel handwerk kijken bij het goed laten werken van de Amazon Alexa spraakassistent. Uit berichtgeving van Bloomberg blijkt dat duizenden mensen dagelijks luisteren naar de spraakopnamen die gemaakt zijn door Alexa. 

Duizenden mensen

Amazon heeft duizenden mensen in dienst die de hele dag bezig zijn met het noteren en analyseren wat er tegen Alexa gezegd wordt. Natuurlijk worden niet alle gesprekken doorgestuurd, de medewerkers krijgen slechts een beperkte set te verwerken. Zij moeten ervoor zorgen dat Alexa steeds beter wordt in het begrijpen wat mensen zeggen en hoe ze het uitspreken. De analyses van de gesprekken worden ‘gevoed’ aan het AI-systeem waar Alexa op draait. Zo kan het systeem leren en beter worden, is de gedachte. 

Verbeteren

Naar verluid zitten de ‘spraakanalisten’ verspreid over de hele wereld, van Roemenië tot India en in de VS. Medewerkers luisteren tot 1.000 gesprekken tijdens een dienst die maximaal 9 uur duurt. Lijkt ons een verschrikkelijk baan, maar voor de werking van Alexa zal het nodig zijn. De taak van de medewerkers is om de menselijke spraak te identificeren die Alexa niet goed begrijpt. Zij vullen de ontbrekende puzzelstukjes in voor Alexa zodat zij beter kan reageren in de toekomst.

Privacy

De grootste zorg bij de stemassistenten blijft privacy. Dat onderkennen ze ook bij Amazon, een woordvoerder zegt daarover het volgende: “We nemen de veiligheid en privacy van de persoonlijke gegevens van onze klanten serieus. We annoteren alleen een extreem klein aantal Alexa-spraakopnamen om de klantervaring te verbeteren, bijvoorbeeld door deze informatie te gebruiken onze systemen voor spraakherkenning en taalbegrip, zodat Alexa verzoeken beter begrijpt en ervoor zorgt dat de service voor iedereen goed werkt. “

Het zou mogelijk moeten zijn om je af te melden voor het doorsturen van jouw spraakopnames. Op de site van Amazon.com staat beschreven hoe je je kan afmelden. Helaas lukt het ons nog niet om dat voor elkaar te krijgen. Daar moeten we dus nog even verder induiken.

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.