Alles wat Smart is bedienen we met een app, toch? Je smartphone of tablet is de afstandsbediening van je Smart Home. Je bedient er alles mee. Maar is dat wel zo handig? Zou het niet veel makkelijker en simpeler zijn om je huis niet met een app te hoeven bedienen? Wij zijn van mening dat een echt slim huis zonder app te bedienen moet zijn.

Smartphone als afstandsbediening

We zijn echte smartphone-fans, al die functies en mogelijkheden in een apparaat: fantastisch. Maar, soms wil je gewoon even niet afgeleid worden. Dan is je telefoon als bediening voor je huis niet zo handig. Al die apps die vragen om aandacht, whatsapp-berichten, push-berichten, e-mails etc. etc.. Maar ja, als je dan een film wil kijken en je wil je slimme lampen dimmen? Dan moet je toch je telefoon er weer bij pakken om de verlichting aan te passen. Bovendien, de bediening van verlichting op je telefoon is niet echt handig. Je moet best wel wat handelingen uitvoeren: 1. Ontgrendelen 2. Verlichtingsapp openen 3. Kamer selecteren 4. Lamp 1 selecteren 5. Lamp 1 aanpassen. 6. Lamp 2 selecteren 7. Lamp 2 aanpassen en zo door… Dat kan handiger én slimmer.

Slimmer bedienen

Je kan je huis veel slimmer bedienen door jouw slimme apparaten met elkaar te verbinden. Voor we je de slimste alternatieven geven voor het bedienen van je smart home zonder app willen we je eerst een paar tips geven waarmee je sneller en makkelijker werkt mét een app.

Slimmer bedienen met widgets

Op veel telefoons (in ieder geval de meeste Android-toestellen) kan je widgets op een startscherm plaatsen. Widgets zijn kleine knoppen die je in staat stellen om functies van je smart apparaten direct te bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld met één simpele klik je Hue-lampen inschakelen, of je via Sonos muziek laten afspelen:

Helaas bieden nog niet alle fabrikanten widgets aan. Zo ontbreekt een widget bij het Bluesound multiroom systeem dat wij veel gebruiken en heeft Ring helaas ook nog geen widget gemaakt. Gelukkig komen er regelmatig meer widgets bij dus het loont zeker de moeite om zo nu en dan te kijken of er voor jouw slimme apparaten al widgets beschikbaar zijn.

Maak scenario’s

Met scenario’s kan je meerdere slimme devices tegelijkertijd schakelen. Heb je Hue-lampen in huis dan ken je waarschijnlijk al die mooie lichtsferen in de app wel: Arctische dageraad, Lentebloesem etc. Standaard staan er al een aantal vooraf ingesteld. Maar je kan ze ook zelf aanmaken en zo alle Hue verlichting tegelijkertijd laten schakelen. Als je dan een scenario “Film” maakt waarin slechts enkele lampen heel gedimd aangaan de andere lampen uit blijven heb je met een druk op de app de juiste sfeer. Op deze manier kan je veel meer lampen tegelijkertijd bedienen.

Het wordt nog mooier als je een smart home gateway gebruikt. Dat kan al een eenvoudige Logitech Harmony Companion of Elite zijn of een Homey – die we nu ter review aan de tand aan het voelen zijn: de eerste indrukken zijn goed, erg goed zelfs. Of een echt smart home systeem als Fibaro, waar we zelf ons huis mee besturen, of digitalSTROM. Met zo’n gateway kan je verschillende smart devices gezamenlijk bedienen en schakelen. Zo kan je bijvoorbeeld een scenario “Ontbijt” maken: als je het scenario start dan gaat de verlichting in de keuken aan samen met de lampen boven de ontbijttafel, de radio gaat aan en de gordijnen openen automatisch. Scenario’s zijn in onze ogen dan ook het magische element in een smart home. Omdat je meerdere devices tegelijk kan schakelen kan je er enorm veel mee automatiseren en daarmee het jezelf een stuk gemakkelijker én comfortabeler maken.

Bedienen zonder app

Om  zonder app je slimme huis te bedienen heb je op hoofdlijnen vier mogelijkheden, die je afzonderlijk maar ook gecombineerd kan gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je zelden nog een app nodig hebt om je huis te besturen. We zetten ze op een rijtje:

Schakelaars

Het belangrijkste en meest intuïtief te gebruiken alternatief voor een app is de schakelaar. Ja, gewoon een lichtknop, waar elk huis in Nederland mee is uitgerust. Die kan je namelijk ‘slim maken’ met systemen als Fibaro, digitalstSTROM, control4 of KNX. Je vervangt de schakelaar door een slim model of plaatst er een slimme module achter et voila: de schakelaar heeft ineens veel meer mogelijkheden. Je kan meerdere lampen met één schakelaar bedienen of je kan een scenario starten. Vaak is het mogelijk om in te stellen wat er moet gebeuren met 1 klik, 2 klikken etc. Zo kan je met 1x klikken de sfeerverlichting inschakelen, 2x klikken zet de diner-stand aan etc. Deze oplossing is niet voor iedereen weggelegd, je moet daarvoor sowieso al een smart home systeem bezitten. Bovendien vereist dit professionele installatie en moet een ervaren programmeur het systeem goed instellen zodat het prettig en op juiste manier functioneert.

Smart Home zonder app - Schakelaar

Sensoren

Een eenvoudiger en makkelijker zelf toe te passen alternatief is de bewegingsmelder. Hierbij hoef je helemaal niets in te drukken en springt het licht automatisch aan (en weer uit na verloop van tijd). Erg handig voor de verkeersruimtes in huis, zoals de entree of overloop, maar ook handig en slim in de badkamer en het toilet. Voeg je daar nog een slimmigheid aan toe door lampen ’s nachts heel gedimd te laten branden als de bewegingsmelder je detecteert dan heb je een fantastische oplossing in huis. Als je dan ’s nachts naar het toilet moet dan gaan de lampen zacht aan zodat je wel ziet waar je loopt maar je niet verblind wordt.

Fibaro motion sensor

Fibaro Motion Sensor / Bewegingsmelder

Automatisch

Waarschijnlijk heb je een aantal slimme lampen in huis die je aan wil zetten zodra het donker wordt. De lamp bij de voordeur bijvoorbeeld en de tuinverlichting. Veel smart home systemen hebben daarvoor een astronomische schakeling aan boord. Het systeem kent de zonsondergang- en zonsopkomst-tijden. Je stelt dan eenvoudig in dat bepaalde lampen aan moeten gaan bij zonsondergang. Ook kan je door bijvoorbeeld geo-locatie op je telefoon aan je huis laten weten dat je in de buurt bent en dat alvast de lampen aan moeten gaan, de verwarming naar een aangename temperatuur mag verwarmen en je bij binnenkomst je favoriete playlist hoort.

Stem

Praten tegen je huis en tegen je apparaten. Het is in eerste instantie een beetje vreemd maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk. Je vertelt Alexa, Google of Siri wat je wil dat ze doet en op semi-magische wijze gebeurt er van alles in huis. De TV gaat aan en start Netflix op, de gordijnen sluiten automatisch en het licht dimt. Dichterbij een butler zullen we zonder huisrobots voorlopig niet komen. En dat allemaal zonder een app of smartphone nodig te hebben. De stemassistenten zelf worden ook steeds slimmer, zo verstaan ze je beter maar ze kunnen ook meer apparaten bedienen. Simpele combinaties kunnen ze al maken. Maar voor echte automatisering zijn de stemassistenten niet geschikt. Daar heb je simpelweg een smart home gateway voor nodig die alles aanstuurt. Die gateway kan je dan wel weer aansturen met een stemassistent. Combineer je dit allemaal dan heb je een echt smart home: comfortabel, veilig en energiezuinig: heerlijk wonen dus!

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.