De zomervakantie komt er weer aan, nog twee maanden en dan mogen we! Heerlijk, even onbezorgd helemaal ontspannen en opladen voor het najaar. Alhoewel, onbezorgd? Je huis staat er wel wat eenzaam en verlaten bij natuurlijk. Misschien toch maar eens een beveiligingscamera aanschaffen, maar welke dan? Die vraag is ons de afgelopen weken een paar keer gesteld, dat vraagt dus om een toelichting. In dit artikel helpen we je op weg bij het kiezen van een geschikte beveiligingscamera.

Binnen of buiten

Als eerste is het belangrijk om te bepalen wat de beveiligingscamera in de gaten moet houden: binnenshuis of buiten? Het klinkt je waarschijnlijk wel logisch in de oren, een binnencamera kan je namelijk beter niet buiten gebruiken. Zelfs niet als hij beschut hangt. Binnencamera’s zijn niet beschermd tegen vocht en daardoor zullen ze buiten veel sneller defect raken. Andersom is het geen probleem, een buitencamera kan je prima binnen gebruiken.

Ring Spotlight Cam Battery

Positie van de beveiligingscamera

De volgende stap is bepalen waar de camera moet komen te hangen of staan. Met name voor de buitencamera’s is dat erg belangrijk. Als de camera buiten onder grijphoogte gemonteerd wordt, zeg lager dan 2,5 meter, dan doe je er verstandig aan een ander type camera te kopen dan wanneer hij hoger hangt. Daar komen we zo bij de verschillende types camera’s op terug. Binnenshuis is dat natuurlijk minder belangrijk. Voor binnencamera’s is het zaak goed te bepalen wat de ideale positie is, je wil zoveel mogelijk kunnen zien met een camera. Maar camera’s hebben ook stroom nodig en moeten verbonden worden met je thuisnetwerk.

Stroom

Camera’s hebben stroom nodig. Die stroom krijgen ze op grofweg drie manieren, via een adapter, via een netwerkkabel of ze zijn voorzien van een accu. De meeste beveiligingscamera’s die je voor gebruik binnenshuis in de winkel tegenkomt worden met een adapter geleverd. Dat is het meest eenvoudig, er is altijd wel een stopcontact in de buurt. Maar voor buitencamera’s is dat al een stuk lastiger. De meeste adapters zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Bovendien wil je niet dat de adapter makkelijk uit het stopcontact getrokken kan worden. De adapter binnen in het stopcontact en het kabeltje naar buiten leiden dan maar? Dan moet je een flink gat boren, niet ideaal. Het alternatief, wat ook onze sterke voorkeur heeft, heet POE. Dat staat voor Power Over Ethernet, stroom over de netwerkkabel. Daarmee kan je de camera van stroom voorzien én aansluiten op je thuisnetwerk met een en dezelfde kabel. Mocht dat niet lukken dan zijn er verschillende camera’s met een oplaadbare accu op de markt, o.a. D-Link en Arlo (voorheen Netgear) maken die.

Slimme Camera's - Netgear Arlo Pro

Netgear Arlo Pro

Wifi of kabel

Je wil de beelden van de camera op afstand kunnen bekijken en kunnen opslaan. Daar heeft de camera een netwerkverbinding voor nodig. Verbinden met een netwerkkabel is het meest betrouwbaar. Maar een kabel op de juiste plek krijgen is lang niet altijd mogelijk. Gelukkig is wifi inmiddels gemeengoed geworden. Mits je wifi signaal op de plek van de camera voldoende sterk is zal je daar niet snel tegen problemen aanlopen. Maar bedenk je wel goed dat wifi te ‘jammen’ is. Met een wifi-stoorzender kan je het netwerk ontregelen waardoor de camera geen beelden meer kan laten zien. Ook is het risico op hacken van de camera groter.

Beelden bewaren

Behalve live meekijken, wat alle camera’s kunnen, wil je de beelden waarschijnlijk ook wel even kunnen bewaren. Daar bestaan meerdere opties voor, met elk hun voor- en nadelen. Het meest eenvoudig is in de camera ingebouwde opslag, vaak een micro-SD kaartje. De beelden worden op het kaartje bewaard en kan je via een app terugkijken. Wordt de camera gestolen of raakt het kaartje defect dan ben je de beelden kwijt. Daarom bieden veel fabrikanten nu ook cloud-opslag aan. De beelden worden dan op de server van de fabrikant bewaard. Hoe lang de beelden bewaard worden hangt af van het abonnement. Je krijgt veelal een gratis opslag aangeboden en kan dan bijbetalen voor meer opslag. Kosten zijn over het algemeen een paar euro per maand. Het alternatief hiervoor is een NAS (network attached storage) of NVR (network video recorder), waarmee je de beelden opslaat binnen je eigen netwerk. Dat is eenmalig een investering vanaf zo’n € 200,- waarna je vervolgens geen extra maandelijkse kosten meer hebt. Niet alle camera’s ondersteunen opslag op een NAS of NVR. Als de camera ondersteuning heeft voor RTSP en/of Onvif zit je goed.

Modellen beveiligingscamera’s

Nu we weten waar de camera geplaatst wordt, hoe hij verbonden wordt met het netwerk en hoe hij van stroom voorzien wordt is het tijd een keuze te maken uit verschillende modellen. We bespreken de meest gebruikte modellen beveiligingscamera’s: Bullet, Dome, PTZ en Stand-alone.

Bullet

Bullet staat voor kogel en de vorm van de camera lijkt daar dan ook sterk op. Dit is echt een typische buitencamera: ze vallen erg op en schrikken indringers dus (een beetje) af. De bullet camera is relatief eenvoudig te monteren. De schroeven waarmee je de camera monteert en kan afstellen zitten aan de buitenkant. Dat maakt de camera gevoeliger voor vandalisme, bij voorkeur hang je ‘m op een hoogte van meer dan 2,5 meter.

D-Link DCS-4705E

Dome

De dome camera – het bolletje – is een zeer veelzijdig type beveiligingscamera, geschikt voor binnen én buiten. Zoek je een camera die niet al te veel opvalt dan is de dome camera een goede keuze. De installatie van een dome camera is wat meer werk dan de andere typen camera’s. Je moet tijdens het monteren namelijk de camera al richten en afstellen,  je kan er na montage namelijk niet goed meer bij. Alle stelschroeven zitten verborgen. Verwar de dome camera’s niet met PTZ, zie hieronder, de meeste dome camera’s hebben namelijk geen draaibare kop!

D-Link Dome camera DCS_4602EV

PTZ

PTZ staat voor Pan, Tilt, Zoom of Draaien, Kantelen, Zoomen. Bij dit type beveiligingscamera kan de kop van de camera gemotoriseerd gedraaid worden. Zo kan je een groot gebied in gaten houden met één camera. In de winkel zul je veel PTZ-modellen tegenkomen voor binnenshuis. De modellen voor gebruik buiten zijn voor huis, tuin en keukengebruik minder gangbaar. Het mechaniek waarmee de camera draait moet goed beschermd worden én van hoge kwaliteit zijn. Dat maakt de buitenmodellen kostbaar, bedragen van honderden euro’s en ver daarboven zijn geen uitzondering.

Dahua IPC-A35

Dahua PTZ

Stand-alone

De losstaande camera, die niet perse aan de muur of op het plafond gemonteerd hoeft te worden maar ook vrij op een kast of in een meubel kan staan. Dit is voor binnenshuis een veilige keuze, omdat je ze eenvoudig kan verplaatsen. Ze werken vrijwel allemaal alleen op wifi en meer dan een stopcontact heb je er niet voor nodig. Voor het gemak scharen we de camera’s met een accu hier ook onder. Hoewel de modellen voor buiten met een beugel geleverd worden zodat ze niet zo makkelijk meegenomen kunnen worden. Dit type kies je voornamelijk op basis van uiterlijk en prijs. Je plaatst ze in huis dus ze moeten er of goed uitzien óf niet teveel opvallen. Een tip, kies alsjeblieft niet voor de goedkope B-merken of nog erger merkloze beveiligingscamera’s. Ze zijn notoir slecht beveiligd, worden niet geupdate en een beetje hacker kraakt de camera met weinig moeite waardoor je bespied kan worden in je eigen huis.

Netatmo Welcome binnencamera

Netatmo Welcome binnencamera

Delen via...

Laat een reactie na:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.